Politički analitičar

Politički analitičar Dardan Sejdiu kazao je da formiranje parlamentarne komisije za energetiku predstavlja pobjedu opozicije nad vladom Samoopredjeljenja (VV) koja ima parlamentarnu većinu, prenosi Klan Kosova.

Sejdiu je, kao bivši predsjednik parlamentarne komisije, izjavio da su poslanici Samoopredjeljenja napravili nekoliko grešaka.

"Pogrešan je način na koji se Samoopredjeljenje ophodilo, dok je s druge strane opozicija već shvatila šta treba da radi i nastaviće sa tim. Istražne komisije mogu da urade izvještaj, ali na kraju se taj izvještaj mora izglasati u Skupštini da bi došao na ročište. Dakle, brojevi imaju moć. Ono što je vlast uspjela da uradi sa ovim jeste da se stavi u poziciju krivca, odbacivši istražnu komisiju prije nego što se formira. Po meni je odbijanje istražne komisije besmisleno za vladu Samoopredjeljenja“, rekao je Sejdiu.

On je kazao da ne vjeruje da vladajuća većina ne pokušava da nešto sakrije po pitanju energetske krize, ali da odbijanje formiranja istražne komisije može dovesti do masovnih protesta.

"Možemo da razgovaramo o vrsti protesta i oštećenju javne imovine. Ali danas je opozicija postigla gol. Formirala je istražnu komisiju sa malim brojem glasova. Ono što je najvažnije jeste način na koji je Vlada odgovorila, sa još jednom istražnom komisijom. I to me je podsjetilo na dane kada sam ja bio predsjednik parlamentarne komisije", kazao je Sejdiu.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova