Ekspert za politička pitanja

Ekspert za politička pitanja Visar Imeri rekao je da iz malo informacija koje su proistekle sa sinoćnje večere u Berlinu na kojoj su bili premijer Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izgleda da je mogućnost postizanja konačnog dogovora veoma daleko, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovoj ocjeni, izgleda da su obe strane insistirale na svojim stavovima i da nijedna nije spremna da uđe u proces koji bi rezultirao kompromisom.

„Postoji vrlo malo informacija o tome šta se razgovaralo tokom sastanka. Koliko ja znam, večera je trajala skoro dva sata i sve što imamo je izjava premijera Kurtija u kojoj kaže „imamo dodatno neslaganje sa Vučićem – pitanje Ukrajine”. Mislim da ovo ne bi trebalo da bude tema te večere, jer svi znamo da su se tamo okupili da razgovaraju o pitanjima između Kosova i Srbije, a ne ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, iz onoga što je premijer rekao poslije večere, jasno je da je mogućnost dogovora veoma daleka“, rekao je Imeri.

Vašington, Berlin, London.., kako je dodao, dali su novi podsticaj procesu dijaloga, posebno nakon invazije na Ukrajinu, a uloga Njemačke, smatra, vitalna je u ovom procesu.

„Pošto Njemačka ima važnu ulogu u Evropskoj uniji, uvijek je igrala veoma važnu ulogu u pregovaračkom procesu. Sada imamo novu situaciju koja se donekle razlikuje od onoga što smo mi imali za vrijeme predsjednika Trumpa. Sa novom administracijom predsjednika Bidena vidi se da postoji približavanje država članica Evropske unije Sjedinjenim Američkim Državama, što je veoma važno za Kosovo“, ocjenjuje on.

Situacija u Ukrajini, kako smatra, promjenila je pristup zemalja EU prema zemljama regiona.

„Dat je poseban značaj postizanju sporazuma između Kosova i Srbije, što bi bila jedna od temeljnih odluka za bližu regionalnu saradnju, čime bi se izbjegli regionalni sukobi u budućnosti“, rekao je Imeri.

Prema njegovim riječima, iako je uloga Njemačke od vitalnog značaja, treba uključiti i druge zapadne zemlje.

„Njemačka ne može biti sama u ovom procesu. Najbolja, najinteresantnija i najatraktivnija šargarepa za zemlje regiona bio bi siguran proces članstva u Evropskoj uniji, a to može da ponudi Njemačka, ali ne sama", zaključuje Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online