Bivši predsjednik LDK

Bivši predsjednik Demokratskog saveza Kosovaa Isa Mustafa izjavio je, povodom sastanka u Berlinu, da je to nastavak njemačke spoljne politike prema dijalogu i pokušaj postizanja konačnog sporazuma Kosova i Srbije, prenosi Lajmi.

"Sadašnji lideri moraju da shvate da se kosovska politika ne pravi tako što se svaki dan pokušava da pokaže SAD i zemljama EU koliko su Srbija i Rusija opasne i loše, jer ih poznaju. Trebalo bi da imaju hrabrost da prevaziđu svoj populistički mentalitet, da sjednemo sa Srbijom, da zaključimo sporazum koji čuva državni suverenitet Kosova, ali koji obezbjeđuje trajni mir za obe zemlje, a ne samo za njih", rekao je Mustafa.

Prema njegovim riječima, ne treba ostaviti prostora da Rusija na Balkanu ima koristi od nemara i lokalpatriotizma aktuelne državne elite, kao i da treba razvijati dijalog i nastojati da se on zaključi uz obostrano priznanje.

"Sada dijalog, po mom mišljenju, definišu dvije važne karakteristike. Prva je to što je ruska agresija u Ukrajini pokazala da mir nije trajan i da je zato potrebna volja i odgovornost da se spriječi svaki potencijalni sukob i drugo, da su okolnosti dijaloga teže nego ranije, zbog dešavanja u Ukrajini i interesa Zapada da privuče Srbiju na stranu zemalja koje čine zapadnu koaliciju", rekao je Mustafa.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline