Specijalni sud

Advokat Specijalnog suda u Hagu Taulant Hoxhaj izjavio je da novom, izmjenjenom optužnicom protiv bivših lidera OVK, suđenje u tom postupku može da bude produženo za još dvije godine, prenosi Ekonomija onlajn.

"Oni sada imaju pravo da se suprotstave ovim tačkama optužnice, da traže dodatna pojašnjenja, da postavljaju razne zahtjeve i to je, mislim, dodalo još dve godine postupku. Branioci su se od početka, kao i do sada, bavili suprotstavljanjem ovim optužbama", izjavio je Hoxhaj.

On je dodao da nove tačke optužnice nisu nova optužnica, već predstavljaju izmjene i dopune stare optužnice.

"Pravila pred Specijalnim sudom su 'sui generis', odnosno potpuno posebna i u tom smislu omogućavaju tužilaštvu da izmjeni optužnicu, da dopuni optužnicu u bilo kojoj fazi, kako prije potvrđivanja optužnice, tako i nakon potvrđivanja optužnice. Tužilaštvu je dozvoljeno da izmjeni optužnicu i u slučaju kada je predmet ponovo u procesu u vijeću pred trojicom sudija", rekao je on.

Kancelarija specijalnog tužioca dostavila je 29. aprila Specijalnom sudu novu, izmjenjenu optužnicu, protiv bivšeg predsjednika Hashima Thaçija, bivšeg predsjednika Skupštine Kadrija Veselija, poslanika Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija.

Tužilac jack Smith je u novu optužnicu uvrstio nekoliko navodnih zločina u Suvoj Reci i Gnjilanu, za koje se terete bivši politički i vojni lideri OVK.

Nova optužnica je manje povjerljiva i ima manje uređenih dijelova.

Kao i u prethodno podignutoj optužnici, i u novoj, izmjenjenoj optužnici, Tužilaštvo tereti Thaçija, Veselija, Krasniqija i Selimija za ubistvo, mučenje, nehumano postupanje i protivzakonita hapšenja.

Četvorica bivših lidera OVK nalaze se u pritvoru Specijalizovanih vijeća od novembra 2020. godine.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online