Plate će ostati iste

Poslanik LDK i bivši ministar poljoprivrede Besian Mustafa izjavio je da su brojke koje je Vlada Kosova dala za ekonomski rast u 2021. godini diskutabilne i da je to u pitanje doveo Međunarodni monetarni fond, prenosi Ekonomija onlajn.

Mustafa je dodao da ti brojevi ni za 2022. godinu neće mnogo uticati na standard građana, ali i podvukao da je ono što jeste evidentno da inflacija za mart ove godine u odnosu na mart 2021. iznosi 10 odsto.

"Sve cijene, posebno one elementarne, imaju enormno povećanje što onemogućava i otežava opstanak i dobrobit građana Kosova. Zvanične brojke o ekonomskom rastu za 2022. godinu biće veoma malo važne za građane. Ono što će biti važno jeste njihovo blagostanje ili koliko će moći da urade iz mjeseca u mjesec sa postojećom platom. I pored toga što je Vlada obećala da će biti povećanja minimalne zarade, ne izgleda da će biti povećanja plata ni u javnom, ni u privatnom sektoru. Plate će vjerovatno ostati iste 2022. iako smo imali enormna povećanja cijena", rekao je Mustafa.

Mustafa je izrazio zabrinutost zbog kašnjenja u davanju subvencija poljoprivrednicima, posebno u periodu rasta cijena.

"Ono što je Vlada ponudila čini se nedovoljno za poljoprivrednike. Vlada je obećala da će otvaranje aplikacije za subvencije biti krajem marta, u stvarnosti je otvorena prije nekoliko dana. Zatim procedura zahtjeva administrativnu provjeru svih tih prijava, tako da će to trajati nekoliko mjeseci. Doći će jesen i zima kada će zvaničnici Ministarstva izaći da provjere pšenicu zasađenu u julu. Veliki je znak pitanja kako će se izvršiti verifikacija, bez koje se ne može realizovati isplata subvencija", rekao je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online