Kosovo ključno pitanje

Cilj njemačkog kancelar Olafa Scholza koji će razgovarati sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem je da da doprinos rješavanju kosovskog, ključnog neriješenog pitanja na Zapadnom Balkanu, kako bi se sprečilo da se, u vrijeme rata u Ukrajini, otvore dodatni frontovi u Evropi, smatra bivši izaslanik EU za Kosovo Wolfgang Petritsch, prenosi RTV.

Kancelar Scholz će u srijedu u Berlinu imati odvojene razgovore sa Kurtijem i Vučićem, uz prisustvo izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka.

Petritsch, u izjavi za Tanjug, kaže da ima utisak da Njemačka sada želi da bude aktivnija na Zapadnom Balkanu, a Srbija je u tom regionu ključna država, a Kosovo ključno neriješeno pitanje.

"To što je kancelar Scholz preuzeo inicijativu da se posveti neriješenim pitanjima na Balkanu ima za cilj da se riješe problemi u vezi kojih bi Moskva mogla biti zainteresovana", smatra nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Prema njegovim riječima Zapad, zbog rata u Ukrajini, ima interes da ne dođe do otvaranja dodatnih frontova.

Ukazao je da je aktivnije uključivanje Njemačke pripremila šefica diplomatije Annalena Bearbok nedavnom posjetom Prištini i Beogradu.

"Ako se rat u Ukrajini posmatra kao evropski konflikt, što jeste, onda se moraju neriješena pitanja na tlu starog kontinenta sada podrobno analizirati i pokušati riješiti, odnosno barem sprečiti da eskaliraju", kazao je bivši ambasador Austrije u Srbiji.

Petritsch, koji važi za jednog od najboljih poznavalaca Balkana u Austriji, ističe da trenutno prioritet ima Ukrajina, kojoj je sva pažnja evropskih država posvećena jer se radi o ratu na tlu Evrope, ali da neriješeni problemi na Zapadnom Balkanu ne smeju biti zapostavljeni.

Kako kaže toga je svijestan Berlin, koji očigledno želi da spreči da u tom regionu dođe do eskalacije konflikata.

Petritsch ističe će biti veoma važno, kako bi se nastavio dijalog, da se Kurti "pomjeri".

"Ovi razgovori će pokazati koliko je Kurti spreman da bude fleksibilniji, i da svoj doprinos rješavanju kosovskog pitanja. Prisjećam se pregovora u Rambujeu kada je ruski pregovarač rekao da je za tango potrebno dvoje. Tako je i za rješavanje kosovskog pitanja potrebno da obe strane pokažu veću odgovornost, to jest Kurti se pomjeri", navodi Petritsch.

Petritsch je da je neophodno da dođe do pomeranja u potrazi za trajnim rješenjem u vezi registarskih tablica.

"U dijalogu ima puno pojedinačnih pitanja, tehničkih, i političkih koje treba riješiti u cilju postizanja napretka. Njemačka u tome može imati važnu ulogu. Čini mi se da je aktuelna njemačka vlada nešto aktivnija nego prošla po ovom pitanju", rekao je Petritsch.
Izvor: RTV