Nema rezultata

Predsjednik Sindikata radnika privatnog sektora Jusuf Azemi izjavio je da Vlada Kosova ne želi dijalog, a da bez njega nema ni rezultata, ni perspektive, prenosi Koha.

Azemi je dodao i da se Sindikat u 80 odsto slučajeva lakše dogovara sa poslodavcima, nego sa Vladom.

"Sa vlasnicima kompanija u 80 odsto slučajeva rešavamo probleme kada se pojave. Nedostatak radnika utiče na to. Loša stvar ove vlade je što ne želi dijalog, nema rezultata, ni perspektive. Pokušaćemo sve da sjednemo i razgovaramo", rekao je Azemi.

Prema riječima Azemija, Kosovu je potrebna minimalna plata od 460 eura za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, s obzirom na veliko povećanje cijena hrane.

"Ima dosta prehrambenih artikala koji su poskupjeli, a naše plate su ostale kakve jesu. Tražimo samo ono što nudimo vlasniku kompanije. Ako damo sve od sebe da njegov kapital dobro ide, zašto ne bi povećali i naše plate. Sindikat je zainteresovan za povećanje kapitala preduzeća, jer naše plate potiču iz njihovog stabilnog kapitala", rekao je Azemi.

Sindokat radnika u privatnom sektoru Kosova organizovao je protest povodom 1. maja – Međunarodnog dana radnika, kada su desetine radnika izašle pred Vladu Kosova, pozivajući da se njihov rad cijeni, a od Vlade su tražili i potpisivanje kolektivnog ugovora, kao i da se osnuje radni sud.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore