Usvojen prije dva mjeseca

Novi pravilnik o radu Skupštine, usvojen prije dva mjeseca, prema ocjeni civilnog društva u suprotnosti je sa Ustavom Kosova, dok iz Demokratske partije Kosova kažu da neće podržati novu uredbu ukoliko se ispostavi da ona krši najveći pravni akt na Kosovu, prenosi Telegrafi.

Iz civilnog društva traže da se izvrše neophodne izmjene prije usvajanja pravilnika u drugom čitanju u Skupštini.

Član Kosovskog instituta za pravosuđe Gëzim Shala kaže da se konferencija predsjednika, predviđena novom uredbom, umešala u nadležnosti Predsjedništva i predsjednika Skupštine.

"Postoji niz problematičnih pitanja kako u pogledu ustava, tako i u pogledu dobrih praksi kojima Skupština treba da se bavi između dva čitanja. Jedan od njih je i aspekt sankcionisanja lijenjih poslanika koji ne učestvuju u radu Skupštine. Prvi je da prepoznaju činjenicu da je veoma legitimno ako se preduzimaju mjere protiv poslanika koji su bez razloga odsutni i ne učestvuju u radu Skupštine", rekao je Shala.

On je dodao i da bi poslanicima, a posebno iz opozicionih stranaka, trebalo priznati pravo političkog bojkota

"Institut za pravosuđe preporučuje da se ojača uloga predsjedništva Skupštine, gdje su zastupljene sve opozicione grupe. Ako sa ove konferencije uklonimo te neustavne nadležnosti i umiješamo se u nadležnosti drugih institucija, onda uloga ove konferencije postaje nevažna", kaže Shala.

Poslanici Skupštine Kosova 22. februara ove godine usvojili su u prvom čitanju novi pravilnik o radu Skupštine. Za njegovo usvajanje u drugom čitanju potrebni su glasovi dvije trećine poslanika.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi