Ministar finansija

Ministar finansija Hekuran Murati izjavio je da su prognoze tog ministarstva da će privredni rast biti iznad nivoa pre pandemije, pa čak i najviši u regionu, a kao rezultat toga je da će do 2024. bruto domaći proizvod premašiti cifru od 10 milijardi eura, prenosi Kosovo press.

Murati je na konferenciji za novinare, nakon sjednice Vlade, rekao da je odobren srednjoročni okvir rashoda za naredne tri godine koji predviđa kako će se razvijati budžeti za naredne tri godine, kakva će biti javna potrošnja i koji će biti prioriteti.

On je dodao da očekuju nastavak trenda privrednog rasta i budžetskih prihoda.

"I u prvom kvartalu imamo rast prihoda od 20 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, pa naše prognoze predviđaju da će se taj trend nastaviti. Realni privredni rast biće iznad nivoa pre pandemije, a čak i veći u regionu, a kao rezultat toga se očekuje da će 2024. nominalni BDP ili bruto domaći proizvod premašiti cifru od 10 milijardi eura. S druge strane, u budžetskom aspektu, predviđen je ubrzan tempo rasta budžetskih prihoda", rekao je on.

Murati je rekao i da je vlada donela odluku da se za opštinr izdvoji oko 1,3 miliona eura.

"To su opštine Podujevo, Istok, Štimlje i Gračanica, koje imaju nekoliko potpisanih projekata po ugovoru sa Vladom Austrije, za ulaganja uglavnom u pijaću vodu ili prečišćavanje otpadnih voda. Imali smo i još jedan projekat koji se očekuje da bude prosleđen opštini Prizren u saradnji sa EBRD, to je bila investicija od 6,35 miliona eura u okviru mjere za energetsku efikasnost u javnim zgradama, odnosno u okviru programa 'Za gradove i zelenilo'", rekao je Murati.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press