Tenzije u regionu

Bivši premijer Albanije Sali Berisha poručio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će se za svaki pokušaj destabilizacije Kosova suočiti sa reakcijom albanskog naroda i da nikada neće prihvatiti inicijativu "Otvoreni Balkan" koja je u službi "velike Srbije" i ruskog uticaja u regionu, prenosi Kosovo press.

"Mi jesmo i bićemo za regionalnu saradnju, činićemo sve za mir i stabilnost u regionu, ali nikada nećemo učiniti Albaniju epicentrom hladnog rata protiv Kosova. Nikada nećemo prihvatiti Otvoreni Balkan, trilateralni, antialbanski savez, savez koji je u krajnjoj liniji u službi Velike Srbije, savez koji je u krajnjoj liniji u službi ruskog uticaja u regionu. Vrijeme dokazuje da je Edi Rama blizak prijatelj, Aleksandru Vučiću, zapravo njegov apsolutni gospodar, vratio je Srbiju u politiku kakva je bila prije 100 godina, malu Rusiju u regionu", izjavio je Berisha tokom Skupštine Demokratske stranke u Albaniji.

Dodaje i da Vučić prijetnje treba da zadrži za sebe, jer će sudbinu koja će Putina zadesiti u Ukrajini, Vučić imati u svakoj avanturi na Kosovu i svuda drugdje.

"Ponovo smo tu da ovom velikom Srbinu poručimo da će svaki pokušaj destabilizacije Kosova naići na reakciju albanskog naroda kao jedinstvenog, prošlo je vrijeme kada su nas impresionirali, ništa nas ne impresionira, hoćete mir, želite saradnju, mi smo otvoreni, zadržite prijetnje za sebe jer ćete sudbinu koju će Putin doživjeti u Ukrajini imati u svakoj avanturi na Kosovu i na drugim mjestima", rekao je on.

Berisha je u razgovoru sa novinarima rekao da današnji proces potpunim uspjehom obilježava završetak rada Skupštine DS i dodao da je ovo Skupština Unije.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press