Analitičar za bezbjednost

Analitičar za bezbjednost Avni Islami smatra da nije slučajna izjava britanske ministarke spoljnih poslova Liz Tras da balkanske zemlje moraju biti naoružane i pripremljene i dodaje da je Srbija jedina zemlja koja može da ugrozi susjede, prenosi Telegrafi.

"Nije slučajna izjava ministarke da pored Ukrajine treba da bude naoružan i Balkan. Primjetili smo tokom rata u Ukrajini da je Engleska bila među najglasnijim zemljama. Britanija je odigrala važnu ulogu, kako diplomatski tako i vojno, u pomoći Ukrajini. Balkanske zemlje moraju biti naoružane i pripremljene. Nije slučajno što su zemlje koje su zanemarile pitanje Ukrajine i ne žele da budu ponovo zatečene", rekao je Islami.

On je dodao da bi "da su na vrijeme naoružale Ukrajinu, snage na terenu bi drugačije odredile političku i stratešku situaciju i to ne bi dovelo do tako velikog razaranja".

Islami je rekao da britanska vlada ne želi drugu Ukrajinu na Balkanu.

"Mislim da i pored toga ne možemo da pravimo paralele između Ukrajine i balkanskih zemalja, jer jedina zemlja koja može da ugrozi susjedne zemlje jeste Srbija, koju su nedavno naoružale Rusija i Kina. S obzirom na vojnu snagu i arsenal, jedina koja može da krene u avanturu je Srbija, a ja u to ne vjerujem", rekao je on.

Međutim, da li bi Kosovo moglo biti ugroženo mogućim napadom, Islami je rekao da "pozicija Kosova nije ista kao u Ukrajini, pošto je Kosovo okruženo zemljama proatlantske alijanse“.

Skender Perteshi iz Kosovskog centra za bezbjednosne studije rekao je da je cilj Rusije da izazove sukobe u različitim zemljama i regionima u kojima se dovodi u pitanje uloga Zapada.

"Svaka zemlja na Zapadnom Balkanu, bez obzira da li je članica NATO i koja se protivi ofanzivnim ratovima u Ukrajini i namjerama Rusije u Ukrajini, neprijatelj je Rusije. Cilj Rusije je da traži slobodu u različitim zemljama i regionima u kojima je Zapad doveden u pitanje, gdje je doveden u pitanje demokratski sistem i gdje su sloboda, nezavisnost i suverenitet, u ovom slučaju Zapadnog Balkana. Gruzija, Moldavija ili bilo koja druga zemlja nije izuzetak”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Kosovo se graniči sa zemljama članicama NATO i neće biti direktnog napada.

Ali, kako je rekao Perteshi, bezbjednosne institucije u zemlji moraju da budu na oprezu da može doći do pokušaja dezinformisanja javnosti ili destabilizacije situacije.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi