Usporen tempo imunizacije

Na Kosovu se posljednjih nedjelja bilježi mirna epidemiološka situacija, a ova situacija doprinjela je i usporavanju tempa imunizacije. Prema podacima Ministarstva zdravlja, bilježi se pad interesovanja za vakcinaciju. Ministarstvo zdravlja ukazuje na to da u zalihama ima preko 800.000 vakcina, od kojih se mala količina može iskoristiti još samo mjesec dana.

Uporedo sa mirnom epidemiološkom situacijom na Kosovu posljednjih dana i nedjelja, usporen je i tempo imunizacije protiv Covida-19. Prema podacima Ministarstva zdravlja, više od dvije nedjelje nije registrovan nijedan smrtni slučaj od posljedica infekcije virusom SARS-CoV-2. U ovom periodu broj zaraženih je relativno mali, u roku od 24 sata je prijavljeno do 30 novih slučajeva.

Ali, kako se situacija sa pandemijom popravlja, smanjuje se broj zainteresovanih za imunizaciju. U posljednja 24 sata, prema podacima MZ, dato je 159 doza vakcine. Bilo je dana tokom nedjelje kada je ovaj broj bio 17.

Ove brojke komentarisali su u Ministarstvu zdravlja.

Faik Hoti, portparol Ministarstva zdravlja, rekao je da je na mali broj datih vakcina ovog mjeseca uticalo više faktora.

"Generalno – mirna epidemiološka situacija je uticala na manje interesovanje, ali i pored toga, tokom nedjelje proces teče, daje se solidan broj vakcina. Zainteresovani smo da učinimo proces dinamičnijim, s obzirom na to da u različitim zemljama ovih dana imamo visoku učestalost novih slučajeva Covida-19 i nije isključeno da ćemo se i u budućnosti suočiti sa takvom situacijom“, rekao je Hoti.

On je istakao da imaju dovoljno vakcina protiv Covida-19, od preko 800.000 njih na zalihama, od kojih se, prema Hotijevim riječima, prioritetno distribuiraju one vakcine koje imaju kratak rok trajanja.

"Ono što želimo je da uvjerimo građane zemlje da nijedan građanin ni pod kojim okolnostima neće primiti vakcinu kojoj je istekao rok. Prve vakcine koje se ne mogu koristiti i kojih je na sreću najmanje – jesu zalihe onih vakcina koje se ne mogu koristiti od juna pa nadalje“, dodao je portparol Ministarstva zdravlja.

Vlada Kosova je u maju prošle godine postigla dogovor sa "Pfizerom" za kupovinu 1,2 miliona doza vakcina, čiju cijenu Ministarstvo zdravlja i dalje drži u tajnosti.

Do danas je u zemlji ukupno dato preko 1,8 miliona doza. Prema izvještaju Ministarstva zdravlja, jednom dozom vakcinisane su 902.392 osobe, a drugom 822.026. Dok je 440 broj aktivnih slučajeva COVID-19 na Kosovu.