Kosovo garantuju Kfor i SAD

Direktor Instituta za međunarodne bezbjednosne studije Bedri Elezi u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekao je da je Srbija uvijek nastojala da destabilizuje sjever Kosova, ali on ocjenjuje da je to nemoguće, iako kaže da može biti napada.

„Uvijek su postojali kontinuirani napori Srbije, podržani od Rusije, da dođe do destabilizacije na sjeveru Kosova. Ali čvrsto vjerujem da su naše bezbjednosne institucije i Kfor podigli svoju spremnost na najviši mogući nivo i da će prevazići ovaj izazov iako ovakvih napada nije da ne može biti. Ali vjerujem da sada imamo dobro organizovanu strukturu i vjerujem da će se izbjeći eskalacija situacije na sjeveru Kosova”, kaže Elezi.

On smatra da je u tom aspektu uticala posjeta američke delegacije Kosovu tokom koje je potvrđena podrška Kosovu.

„Imali smo važnu delegaciju Vlade SAD i njihove izjave bile su veoma ozbiljne. Ponovili su da za Kosovo garantuju Kfor i SAD", kaže on.

Stručnjak za bezbjednost Drizan Shala rekao je za Ekonomiju onlajn da su lokalne bezbjednosne institucije zajedno sa međunarodnim faktorom spremne za svaki mogući scenario koji može da se razvije na teritoriji Kosova.

„Bezbjednosne institucije Kosova u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom razmjenom relevantnih informacija došle su do zaključka da je situacija stabilna i pod kontrolom bezbjednosnih institucija Kosova. Ovo daje naznaku da smo u preventivnom smislu spremni za svaku moguću eskalaciju većeg obima. Sa taktičko-operativnog aspekta, mislim da su institucije spremne za svaki mogući scenario koji može da se desi bilo gdje na teritoriji Republike Kosovo ma ko da je sponzor ovog scenarija", naveo je Shala.

Shala kaže da može doći do destabilizacije u ekonomsko-socijalnom aspektu.

„Ekonomska i socijalna kriza mogu da se pomešaju sa političkom krizom, sa krizom bezbjednosti i samim tim to može direktno da utiče na bezbjednost građana i tako može doći do destabilizacije u ekonomsko-socijalnom aspektu", dodao je on.

Povodom dolaska američke delegacije na Kosovo, stručnjak za bezbjednost je rekao da su ovakve posjete neophodne kako ne bi bila ugrožena teritorijalna bezbjednost Kosova.

„Dolazak delegacija u Republiku Kosovo pokazuje da su SAD vitalne, suštinske, neophodne, da se ne narušava bezbjednost ili teritorijalni integritet Kosova. Na sastancima je naglašeno da ako se naruši teritorijalni integritet Kosova, narušava se nacionalna bezbjednost SAD", zaključio je Shala.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online