Dvostruki standardi

Istraživač spoljne politike Emir Abrashi kritikovao je vladu za dvostruke standarde, jer nije preduzela mjere protiv ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja, nakon što je optužen da je umješan u finansijski skandal u Sloveniji, prenosi Koha.

„Diplomatski skandali se dešavaju u skoro svakoj zemlji, ali način na koji se prema njima odnose vlade tih zemalja razlikuje se od načina na koji se prema njima ponaša Vlada Kosova. Imamo vladu koja je došla sa obećanjima o drugačijem pristupu, a sada kada su ljudi bliski njima umješani u diplomatske skandale, oni drže glavu u pijesku, pokušavajući da tvrde da se ništa nije dogodilo“, rekao je Abrashi dodajući da je Berishaj trebalo da bude razriješen dužnosti bez obzira što za njega ne postoji sudska odluka.

„Ne možemo da čekamo da druge zemlje preduzmu nešto i da ga proglase krivim za umešanost u skandal i da onda krenemo u akciju. Moramo da predvidimo stvari. MSP mora da izoluje skandale i da preduzme brze mjere. Nemojte da čekate da ga Hrvatska proglasi za personu non-grata. Zbog toga MSP mora da reaguje izuzetno brzo“, dodao je Abrashi.

Prema njegovim riječima, ugrožen je imidž Kosova, a kako je naveo, ne zna šta Berishaja čini nedodirljivim. On smatra da postoje dvostruki standardi i u ovom i u slučaju diplomate Prindona Sadriua u Skoplju, koji je i suprug predsjednice Vjose Osmani.

"Nema pravde i jednakosti u diplomatskoj službi", rekao je Abrashi, dodajući da bi Berishaj već bio smjenjen u avgustu 2021. zajedno sa ostalim ambasadorima, da je iz druge stranke.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore