Prevareno preko 1.100 investitora

Sudski postupak za najveću onlajn prevaru ikada u Nemačkoj, počinje u utorak u Okružnom sudu u Sarbrikenu, a prvooptuženi je državljanin Kosova Azem S. (29), prenosi Gazeta express.

Smatra se da je Azem S. dio bande koja je opljačkala ušteđevinu investitorima preko platformi za onlajn trgovinu, kao i da je prevareno preko 1.100 investitora, i da je izgubljeno više od 40 miliona eura.

Prema riječima javnog tužioca, konsultanti iz kol centara istočne Evrope nagovarali su investitore da sve više novca prebacuju na portale "KSMarkets", "Zoomtrader", "Option888", "TradeInvest90" i "TradoVest"".

Taj novac je na kraju uglavnom „nestajao“. Novac koji su uplatili investitori samo je formalno ulazio u finansijske tokove, ali je u stvari otišao direktno u džepove osumnjičenih prevaranta.

Advokat optuženog kaže da je njegov klijent već dvije i po godine u zatvoru, bez sudskog naloga.

U ljeto 2019, istražitelji iz Sarbrikena su zajedno sa kosovskim vlastima zatvorili kol centar. Ubrzo nakon toga Azem S. je uhapšen dok je bio na ljetovanju u Albaniji. Od tada mu je određen pritvor do izručenja oko godinu dana, dok na suđenje u Njemačkoj čeka od ljeta 2020.

Nakon analize podataka, istražitelji pretpostavljaju da je šteta zapravo bila oko 115 miliona eura. Prema mišljenju javnog tužilaštva, ovo je najveći slučaj prevare.

Optužnica ima 728 stranica, a svi dokumenti zajedno su podjeljeni su u 866 dosijea.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express