Specijalni sud

Bivši lideri OVK Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi uputili su pismo ombudsmanu Specijalizovanih vijeća Pietru Speru u kojem su naveli da Specijalni sud ne poštuje Ustav Kosova i da se proces protiv njih u Hagu vodi neregularno, prenosi Gazeta express.

Četvorica optuženih istakla su da Specijalni sud pokušava da nametne druge pravne standarde i da to predstavlja flagrantno kršenje pravnog principa, sloboda i ljudskih prava.

"Potpuni nedostatak demokratskog nadzora rizikuje da ovaj sud pretvori u dirigovanu instituciju, a ne u instituciju pravde zasnovanu na činjenicama i dokazima“, navodi se u žalbi Thaçija, Veselija, Krasniqija i Selimija.

Prema njihovim riječima, ovom dinamikom proces može da potraje i do deset godina.

„Tužilaštvo je već predložilo 326 svjedoka i 1.863 sata sudskog postupka. Ako se primjenjuje princip ravnopravnosti stranaka, onda u optimalnoj verziji ovaj proces ne može da se završi prije deceniju. Takav kontinuitet bi narušio princip istine i pravde“, navodi se u njihovom pismu.

Bivši lideri OVK zaključili su da „pravda i istina moraju biti jedini principi u funkcionisanju kosovskih specijalizovanih vijeća".

„Svaka druga radnja predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i sloboda", naveli su oni.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express