Reforma obrazovanja

Predstavnik Organizacije za unapređenje kvaliteta u obrazovanju (ORCA) Dibran Hoxha rekao je da 49 odsto studenata na Kosovu, po završetku fakulteta, ne može da se zaposli.

Hoxha je rekao da taj podatak pokazuju istraživanja i dodao da Ministarstvo obrazovanja ne radi dovoljno na reformi obrazovanja, prenose mediji.

"Na Kosovu ima 95.000 studenata, oko 43.000 na državnim univerzitetima. Nikada nije postojao odgovarajući pristup obrazovanju, jer se školarine smatraju simboličnim, a ono što nam treba su laboratorije i prostori na fakultetima. Ako univerziteti ne uspeju da dokažu svoje postojanje i naprave promociju kroz realizaciju diplome, onda neka se zatvore“, rekao je on.

Po njegovim riječima, trebalo bi ispitati privatne univerzitete.

"Uzeli smo uzorke s nekih univerziteta i vidimo da na nekim programima ima viška. Svake godine se upiše oko 800 studenata prava. Potrebno nam je više programera“, rekao je Hoxha.

Naglasio je da na Kosovu ne postoji opšta politička volja da se obrazovanje smatra prioritetom društva, i dodao da bi reforma trebalo da bude radikalnija. Takođe je istakao da se u sektoru obrazovanja treba proglasiti vanredno stanje, jer je stanje u školama alarmantno.