Razočarenje

Građani Prištine su se nadali popustima pred predstojeće praznike, ali razočarano kažu da od sniženja nema ništa. Ekonomisti su saglasni da je za prevazilaženje aktuelne krize neophodna razvojna strategija.

 Nema sniženja uoči Prvog maja i Bajrama, kažu građani Prištine.

"Umjesto da snize cijene zbog ekonomske situacije, oni rade suprotno, poskupljuju. Navikli smo na ovo, znamo, nemamo šta da radimo. Ova globalna kriza je zahvatila čitav svijet. Znam da je loše što su ovdje plate male, samim tim građani su zbog toga osjetljiviji. Ništa nisam uzeo za Bajram, pa živim. Tako da trošimo vrlo malo, ali nemam o čemu da brinem,” kažu anketirani građani za Ekonomia online.

Potrebna je strategija ekonomskog oporavka, koja bi uticala i na stabilnost cijena na domaćem tržistu, upozoravaju ekonomisti.

"Građani ne treba da strahuju da će biti nestašice jer situacija jeste napeta, osnovnih životnih namirnica će biti. Moramo priznati jednu stvar, da na Kosovu bez obzira na političke poteškoće privredni sektor  prednjači. U tom sluičaju potreban je dijalog sa biznismenima jer samo oni mogu pronaći pravi put za snabdjevanje", kaže Safet Gërxhaliu, ekonomista.

Najslabija karika na Kosovu je proizvodnja, smatra predsjednik Alijanse biznisa Kosova.

"Više od 90 odsto proizvoda uvozimo, Kosovo zavisi od uvoza, a izvozimo 10 posto, ne gotovih proizvoda, već pretežno sirovina, tako da tu ima dosta prostora. Međutim, Kosovu nedostaje razvojna strategija”, rekao je u Jutarnjem programu RTK2 Agim Shahini, predsjednik Asocijacije biznisa Kosova.

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati je najavio da će u okviru paketa ekonomske podrške, socijalna pomoć za oko 26 hiljada porodica ovog mjeseca biti udvostručena.