Prijedlog 264 eura

Odbor za budžet, rad i transfere usvojio je u načelu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona kojima se utvrđuje iznos benificije u visini minimalne plate, procedure za utvrđivanje minimalne zarade i poreske stope na godišnji lični dohodak.

U raspravama o nacrtu zakona o minimalnoj zaradi, poslanik Mergim Ljuštaku (Lushtaku) je rekao da tri kategorije građana nisu uključene – borci, slijepi, paraplegičari i tetraplegičari.

„Nisu uključene tri kategorije, slijepi, paraplegičari i tetraplegičari i veterani. U ovom obliku nećete imati našu podršku kao opoziciona partija“, rekao je Ljuštaku.

“Ako vam se čini da ove tri kategorije ne treba da se povećavaju, onda imate nezadovoljstvo od nas i organizacija koje ih predstavljaju“, dodao je on.

S tim u vezi, ministar finansija Hekuran Murati rekao je da Vlada plaća ove kategorije i da će nastaviti da plaća kao što su isplaćivane u prošlosti.

„Za borce je izbrisan član koji predviđa korelaciju njihove plate i minimalne zarade. Prvi put je sa Kurtijevom vladom da su veterani dodatno podržani. To se desilo u novembru i sada. Ovo uključuje ljude iz drugih kategorija“, rekao je Murati.

Dok je poslanik Demokratskog saveza Avdulah Hoti o nacrtu zakona o platama rekao da je to urađeno na pristrasan način i bez dogovora sa Socijalno-ekonomskim savjetom.

„Definisan je zakon o Privrednom savjetu. Nemate pravni osnov. Nemate nikakvu pravnu diskreditaciju. Tada možete da se ne slažete sa sindikatima, ali o tome treba razgovarati i odložiti ako je potrebno“, rekao je Hoti.

Dalje je ministar Murati rekao da usvajanje nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona koji određuju iznos benificije u visini minimalne plate, postupke određivanja minimalne plate i stepena oporezivanja na lične godišnje prihode, otvaraju put da se pošalje vladi minimalna plata u iznosu od 264 eura.

„Ideja je povećanje zaposlenosti. Preći sa 130 na 300 i 400 je nemoguće jer je potrebna koordinacija sa poslodavcima jer su oni privatni sektor. Ne može se ostaviti kao zalog privatni sektor. Namjera je da se ti radnici sa minimalnom platom podrže“, naveo je dalje Murati.

Ovaj nacrt zakona usvojen je sa šest glasova za, nijednim protiv i nijednim uzdržanima.

Poslanici Avdulah Hoti iz LDK i Mergim Ljuštaku iz PDK nisu učestvovali u glasanju o ovom nacrtu zakona i drugim tačkama dnevnog reda na današnjem sastanku.

Izvor: Kallxo/Kossev