Finansijski skandal u regionu

Agencija za borbu protiv korupcije (AKM) pokrenula je proceduru za verifikaciju imovine ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja.

Direktor AKM-a Yll Buleshkaj potvrdio je za Kohu da je postupak započeo u utorak.

„APK je pokrenula procedure za verifikaciju imovine koju je prijavio g. Berishaj“, rekao je Yll Buleshkaj.

Berishajevo ime je umješano u finansijski skandal o kojem je izvještavala jedna medijska kuća u Sloveniji. Njegovo ime stoji pored lidera Pokreta za slobodu Slovenije Roberta Goloba, koji je pobjedio na izborima u nedelju.

Kako prenosi Planet TV, slovenački političar je pod međunarodnom istragom za nekoliko transakcija koje su učinjenje iz srpske filijale slovenačkog snabdjevača energentima GEN-I, kompaniji kosovskog ambasadora „MB Consulting“.

Sam Berishaj je negirao ove optužbe i upozorio tužbom protiv slovenačkih medija.

Berishajeva kompanija je na osnovu ovog izvještaja dobila 600 hiljada eura koje je on postepeno podizao u gotovini i koje je navodno vratio Golobu, da bi ih ovaj potom uložio u jedan od italijanskih fondova koji korisnicima pruža anonimnost.

Izvještavanje o Berishajevoj umješanosti u pranje novca izazvalo je brojne reakcije na Kosovu. Opozicione stranke, koje su proteklih dana činile napore za osnivanje istražne komisije za energetsku krizu u zemlji, ali koje do sada nisu uspjele, povezale su to sa slučajem Berishaja.

U slučaju ambasadora Berishaja, predsednica Vjosa Osmani je prošle nedjelje izjavila da mu vjeruje i da su ova pitanja za pravosuđe.

„Ambasadoru Republike Kosovo vjerujemo, jer on je ambasador naše Republike kada negira takve optužbe i naravno da će sva ta pitanja uputiti pravosuđu. I onda svi zajedno čekamo odluku pravosudnih organa prije nego što donesemo zaključke kakve smo čuli“, rekla je predsjednica Osmani u petak.

Izvor: Koha/Kossev