Specijalni sud

Bivši tužilac Haškog tribunala Peter McCloskey i bivši ministar pravde u misiji UN na Kosovu Albert Moskowitz novi su branioci nekadašnjeg predsjednika Kosova i komandanta OVK Hashima Thaçija, , prenosi RTK2.

Kako je objavio Specijalni sud u Hagu, McCloskey i Moskowitz braniće Thaçija zajedno sa njegovim glavnim zastupnikom Gregory W. Kehoem i kobraniocem Pierre-Richard Prosperom, bivšim američkim ambasadorom za ratne zločine.

Američki pravnik McCloskey je u Haškom tribunalu, tokom dvije decenije, vodio istragu i bio glavni tužilac u suđenjima optuženima za genocid u Srebrenici.

Na osnovu dokaza koje je McCloskey izveo, sud je za genocid u Srebrenici osudio Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Zdravka Tolimira, Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu, a za podržavanje i pomaganje genocida Radislava Krstića i Dragu Nikolića.

McCloskey je izvodio i na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Albert Moskowitz, takođe američki pravnik, na Kosovu je 2006-2007. bio direktor odjeljenja UNMIK za pravosuđe. U jednom kasnijem intervjuu, Moskowitz je svoju ulogu na Kosovu opisao kao "ministra pravde" u misiji UN.

Moskowitz je tada, među izazove s kojim se suočavao na Kosovu, uvrstio i "zastrašivanje svjedoka kojima je bila neophodna zaštita".

Na oproštajnoj konferenciji za štampu u Prištini, marta 2007, Moskowitz je naglasio da je "poboljšanje zaštite svjedoka i žrtava na Kosovu od ključne važnosti".

Na pitanja albanskih i srpskih novinara, Moskowitz je tada potvrdio da su "svjedoci bili zastrašivani, povređivani i ubijani", ali, uprkos novinarskom insistiranju, nije mogao da kaže koliko je svjedoka ubijeno.

To je jedan od glavnih razloga zbog kojih su u sudskom pritvoru u Scheveningenu od hapšenja u novembru 2020. zadržani Thaçi i saoptuženi Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Jakup Krasniqi.

Oni su optuženi za navodne zločine protiv čovječnosti i ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima.

Izvor: RTK live