Najviše štete

Organizacija za unapređenje kvaliteta u obrazovanju (ORCA) sprovela je simboličnu akciju ispred Skupštine Kosova i zatražila da se status privatnih fakulteta promjeni iz profitabilnog poslovanja u neprofitne organizacije, prenosi Ekonomija onlajn.

"Privatni fakulteti su najveća štetočina kvaliteta visokog obrazovanja na Kosovu. Nakon pet godina kontinuiranog praćenja agencije za akreditaciju, centra za priznavanje diploma NARIC i procesa visokog obrazovanja na Kosovu, ORCA sa punom kompetentnošću smatra da su glavni uzrok, ali ne i jedini u narušavanju kvaliteta visokog obrazovanja, privatni fakulteti. Privatni fakulteti su biznis i ovo nije metaforički izraz već administrativna istina. Zamislite da su privatni fakulteti na Kosovu registrovani isto kao i profitabilna preduzeća", rekao je predstavnik organizacije ORCA Dibran Hoxha.

Hoxha je dodao da ORCA zahtjeva da se u nacrtu zakona o Kosovskoj agenciji za akreditaciju, za koji je danas zakazana  javna rasprava u skupštinskom odboru za obrazovanje, jasno kaže da će se akreditacija nuditi samo institucijama i neprofitnim organizacijama.

"Samo tako bi bilo moguće da se novac prikupljen od njihovih uspjeha ne završi u džepovima i vilama njihovih vlasnika ili u džepovima policajaca, sudija, tužilaca, ministarskih funkcionera, poslanika i ministara, već za ulaganje u laboratorije, institute, časopise, biblioteku", rekao je  Hoxha.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online