Sa proširenom istragom

Očekuje se da će poslanička grupa Pokreta Samoopredjeljenja (VV) danas u Skupštini prikupiti 40 potpisa kako bi formirali parlamentarne anketne komisije za energetiku, prenosi Reporteri.

Šefica Poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila kaže da će zahtjev za formiranje parlamentarne anketne komisije za energetiku obuhvatiti i istragu koju zahtjeva opozicija.

"Poslanička grupa Samoopredjeljenje podržava formiranje parlamentarne anketne komisije za energetski sektor, sa proširenom istragom. Zainteresovani smo za pravilno funkcionisanje demokratije i razjašnjenje svih okolnosti koje karakterišu energetski sektor. Iznećemo naš prijedlog za proširenje istrage, uključujući tačke koje je opozicija već predložila. Sa četrdeset potpisa poslaničke grupe podnećemo ovaj zahtjev da omogućimo formiranje skupštinske anketne komisije. Zainteresovani smo da razjasnimo sve činjenice u vezi sa odlučivanjem sa energetskim sektorom od proglašenja nezavisnosti do aktuelna vlast, “izjavila je ona za Kosovo press.

Kusari-Lila žali zbog tvrdnji opozicije, posebno PDK o finansijskom skandalu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja koji je navodno savjetnik u firmi koja je kupovala struju iz KEK, a osumnjičen je da je prebacio određenu količinu novca novizabranom slovenačkom predsjedniku Robertu Golobu tokom izborne kampanje.

"Ne želim da komentarišem ništa za šta postoje nadležni organi koji daju vjerodostojne odgovore. Međutim, žalosno je da se oblik i način na koji opozicija na sve načine pokušava da eksploatiše, ma kakav on bio, može ispasti kao lažna vijest za fiktivnu vezu između šefova država i trenutne energetske situacije na Kosovu", kaže ona.

Tri opozicione stranke, PDK, LDK i AAK, već su zahtjevale u Skupštini formiranje istražne komisije za energetiku. I pored obezbjeđenih četrdeset potpisa, nisu uspjeli da obezbjede većinu u Skupštini za ovu odluku.

Zbog toga opozicija već nedjelju dana bojkotuje glasanje u skupštinskim odborima, a tako nešto je najavljivala i na plenarnim sjednicama.

U četvrtak se održava redovna plenarna sjednica na čijem se dnevnom redu nalazi zahtjev opozicije za formiranje skupštinske anketne komisije za energetsku krizu tokom 2021. godine i zapošljavanje u KEK.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri