Direktor Instituta za istraživačku i razvojnu politiku Lulzim Peci kazao je da su napadi na Policiju Kosova "nastavak planova Srbije da izazove situaciju na sjeveru Kosova" i da oni neće prestati sve dok Srbija ne dobije poruku sa Zapada, prenosi Kosovo press.

Peci isključuje mogućnost da napadi na Policiju Kosova na sjeveru Kosova imaju međuetnički karakter. Ističući da će Srbija koristiti sve mehanizme hibridnog ratovanja da izazove nemire, sve dok ne preduzme odlučujući korak ka otcepljenju od Rusije, što je, prema njegovim riječima, malo vjerovatno.

„Ne mislim da se radi o međunacionalnim incidentima. Ovo je dio hibridnog rata koji Srbija vodi protiv Kosova. Provociraju situaciju na sjeveru, da bi potom nastavili sa daljim koracima eskalacije situacije u ovom dijelu zemlje, upravo u ovo vrijeme kada postoji veliki pritisak da se pregovori nastave radi postizanja rješenja, koja treba biti fokusirana na međusobno priznavanje. Mislim da je to ključni cilj Srbije. Neće stati dok ne dobiju snažnu poruku sa Zapada da ne mogu da nastave u ovom obliku. Oni će nastaviti po svaku cijenu da eskaliraju situaciju, u ovom obliku hibridnog rata protiv Kosova“, rekao je on.

On upozorava da su ovakve provokacije opasne, jer situacija može preći u drugu dimenziju čiji se tok teško može predvidjeti.

„Ovo je veoma opasno, nadam se da neće biti žrtava u bilo kom obliku, jer ako dođe do nečeg većeg, onda prelazimo na drugu dimenziju situacije na sjeveru, za koju ne mogu da predvidim kakav tok može da ima“, rekao je on.

Današnji napad na patrolnu jedinicu Policije Kosova dok je njihovo vozilo kružilo od Mitrovice ka prijelazu Brnjak šesti je po redu ovakav napad.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press