Istraživanje

Prema broju povreda na radu, visinu plate i troškova života, Kosovo ima najgore uslove za građevinske radnike u Evropi pokazala je studiju koju je sprovela platforma "Workwear Gurus", prenosi Reporteri.

Prema podacima studije, prosječna godišnja plata građevinskog radnika na Kosovu iznosi 4.854 eura ili 404 eura mjesečno, najniža je u Evropi i na Zapadnom Balkanu.

Poslije Kosova, druga je Albanija sa 6.127 eura godišnje ili 510 eura mjesečno. Država koja najviše plaća u oblasti građevinarstva u regionu je Crna Gora sa preko 20.000 eura godišnje plate ili 1.846 eura mjesečno.

Takođe, prema studiji, Kosovo za građevinske radnike ima najniže troškove života, sa indeksom od 27,83. Prvo mjesto po najvećem procentu incidenata na radu u Evropi zauzima takođe Kosovo, sa 26 odsto šansi za povrede.

Prema ovom izvještaju, Švicarska, Belgija, Velika Britanija i Kanada su pet idealnih zemalja za građevinske radnike. Prema podacima, Švicarska ima najveću prosječnu godišnju platu u svijetu u izgradnji, koja nudi 73.935 eura godišnje, ali je Švicarska zemlja i sa najvećim troškovima.

Jedna od zemalja sa najnižom stopom povreda je Kanada, gdje je zabilježeno svega osam odsto povreda na radu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri