Stručnjak za međunarodne odnose

Stručnjak za međunarodne odnose Shqiperim Pula ocjenio je da se od uspostavljanja vlade Albina Kurtija odugovlači sa dijalogom Kosova i Srbije, kao i da učestale posjete američkih zvaničnika ukazuju da taj proces ne može da se izbjegne, prenosi Ekonomija onlajn.

Govoreći o prošlonedjeljnoj posjeti američkih senator Kosovu, kao i današnjoj posjeti pomoćnice američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfried i zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Gabriela Escobara, Pula kaže da su one važne i da pokazuju interesovanje Amerike za Kosovo.

Prema njegovim riječima, čini se da sve savezničke države koje žele da pomognu Zapadnom Balkanu žele da uokvire vremensku liniju za postizanje sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije.

"Prošlonedjeljne posjete američkih senatora i današnja poseta Gabriela Escobara, sadrže poruku ali i pritisak", rekao je Pula.

Kako je rekao, čini se da se od dolaska vlade Albina Kurtija namerno odugovlači sa dijalogom, zbog čega ove česte posjete jasno stavljaju do znanja liderima institucija da dijalog ne može da se izbjegne.

"Važno je da te poruke budu objedinjene za Kosovo kako bi predstavnici državnih institucija mogli da ih procjene i vide šta se tačno može prihvatiti", rekao je Pula.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online