Dijalog prioritet

Analitičar Artan Muhaxhiri smatra da je bi predsjednica Osmani i premijer Kurti trebalo da shvate posjetu pomoćnice državnog sekretara Karen Donfried i specijalnog izaslanika Gabriela Escobara kao veoma važnu, prenosi Reporteri.

Muhaxhiri je za Radio Kosova rekao da posjeta pokazuje kontinuitet američkog interesovanja za Kosovo i insistiranje na dinamici spoljne politike.

"Predstavnici države Kosovo, predsjednica Osmani i premijer Kurti, trebalo bi da ovu posjetu shvate sa izuzetnom ozbiljnošću, jer je ona i pokazatelj neophodnost da Kosovo napravi veće korake u dijalogu", rekao je Muhaxhiri.

Prema riječima Muhaxhiraja, američka agenda na Balkanu je u potpunosti u skladu sa evropskom agendom i da se odnosi na što prije okončanje dijaloga Kosova i Srbije i postizanje sporazuma.

"Sve ove posjete visokih predstavnika su u ovom kontekstu, odnosno ohrabrenje strana, Kosova i Srbije, da se vrate dijalogu i naprave neophodne kompromise za postizanje sporazuma. Apsolutno, Kosovo ne sme da izgubi ovaj zamah, jer je velika privilegija da i pored mnogih globalnih kriza, posebno rata u Ukrajini, Amerika ne pomera fokus Kosovo i intenzivno radi na diplomatskom i političkom oporavku naše države", izjavio je Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri