Njemačka štampa

Vlada Kosova planira da aplicira za članstvo u Savjetu Evrope nakon izbora u Francuskoj, što bi moglo dovesti do pristupanja Kosova 2023. godine, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung, prenosi Telegrafi.

Oni navode sa su šanse da Kosovo bude primljeno u Savjet Evrope dobre jer "isključenje Rusije znači da je najvažniji saveznik Srbije napustio Savjet Evrope".

"Stoga je uspješna kampanja Beograda protiv uključivanja Kosova u Savjet Evrope manje obećavajuća, za razliku od Ujedinjenih nacija, gdje Rusija svojim pravom veta u Savjetu bezbjednosti blokira pristupanje Kosova", piše ovaj njemački list.

Nakon isključenja Rusije, kako podsjećaju, Savjet Evrope ima 46 članica. Od toga, 34 priznaju nezavisnost Kosova, što je više od dvije triće (31) koliko je potrebno za prijem.

Njemački novinar Michael Martens je juče u objavi na Twitteru naveo da će Kosovo uskoro pokrenuti proces punopravnog članstva u Savjetu Evrope, napominjući da se matematičke i političke šanse za uspjeh smatraju dobrim.

"Rusija napolju, Kosovo unutra? Neki vjerodostojni izvori potvrđuju da će Kosovo vrlo brzo pokrenuti proces punopravnog članstva u Savjetu Evrope. Matematički i politički, šanse za uspjeh se smatraju dobrim“, napisao je Martens.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je prije dvije nedjelje izrazila optimizam za članstvo u Savjetu Evrope, ali prema njenim riječima, od podnošenja zahtjeva do eventualnog članstva proći će puno vremena.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi