Martyjev izvještaj povoljan po Srbe

Profesor na Univerzitetu Johns Hopkins u Vašingtonu Daniel Serwer rekao je da bi Zapadni Balkan mogao da bude poprište oružanog sukoba i da bi Kosovo trebalo da traži više oružja, prenosi Periskopi.

On se osvrnuo i na prijetnje smrću izvjestiocu Saveta Evrope o zločinima OVK Dicku Martyju i podsjetio da je Martyjev izvještaj veoma povoljan za Srbiju.

"Ne znam zašto je ova vijest izašla nedavno i ne znam ko stoji iza prijetnji smrću. Jasno je da je Martyjev izvještaj bio veoma povoljan za perspektivu Srbije. Specijalizovana vijeća bi trebalo da postupe, kao i svaki drugi sud, bez obzira na nedavne događaje, ali treba da se fokusiraju na optužbe i dokaze pred sobom. Takođe smatram da bi mandat ovog suda trebalo proširiti i na zločine počinjene unutar Srbije, kao što je ubistvo američkih državljana braće Bytyqi", kazao je Serwer.

Poručio je i da je Srbija saveznik Rusije i da, ako Moskva uspije u Donbasu, može se očekivati da će Srbija isto to pokušati na sjeveru Kosova. Iz tog razloga je, kako se navodi, pozvao Kosovo da zatraži dodatnu pomoć i navodi da bi Sjedinjene Američke Države trebalo da pošalju oružje za Kosovske bezbjednosne snage.

"Srbija je saveznik Rusije sa kojom dijeli autokratske težnje i osvajačke ambicije. Ako Moskva uspije u Donbasu, možete očekivati da Srbija dokaže svoju vojnu snagu na sjeveru Kosova. Kosovo mora da zahtjeva, a Amerikanci moraju da pošalju odbrambeno oružje", izjavio je Serwer za Periskop.

Dodaje da je dobro što predsjednica Kosova i premijer Kosova gostuju u svjetskim medijima i da bi voleo da vidi Albina Kurtija u u SAD. Ipak, kako navodi, takve posjete obično zahtjevaju pregovore i uslove prije nego što se održe.

Dodao je da je Briselski dijalog je važan za Kosovo iz tri razloga.

"Prvo, dijalog stavlja Kosovo u ravnopravan položaj sa Srbijom; drugo, dijalog ima potencijal da riješi velike probleme između dvije zemlje, a ako dijalog prođe dobro, biće zadovoljni i Evropljani i Amerikanci", poručio je Serwer.

Navodi da Kosovo mora da dođe za pregovarački sto sa više ideja i da bude otvorenije u diskusiji o idejama druge strane.

Serwer smatra i da svaki kosovski patriota mora zahtjevati da se čvrsto zaštite prava, imovina i prisustvo Srba kako bi oni bili lojalni Prištini, a ne Beogradu.

Izvor: Kosovo Online/Periskopi