Mišljenje analitičara

Stručnjaci koji prate rad Skupštine Kosova smatraju da je jezik kojim se služe poslanici jedan od najoštrijih u regionu i kažu da bi trebalo da se poštuje Etički kodeks i da budu kažnjavani oni koji ga krše, prenosi Ekonomija onlajn.

Univerzitetski profesor Bardh Rugova, ocjenjuje da umjesto da raspravljaju o problemima, poslanici raspracu pretvaraju u lične obračune.

"Ono što je veoma loše u našoj opštoj kulturi jeste to što umjesto da razmišljamo i raspravljamo o problemima, pokušavamo da vodimo diskusiju od usta do usta", kaže Rugova.

Rugova dodaje da poslanici svojim ponašanjem utiču na širu društvenu zajednicu.

"Ova kultura je uspjela da se prenese naTV debate, kafićime i svuda", rekao je Rugova.
 
Predstavnik Debatnog centra Erblin Hoxha ocjenjuje da je jezik koji se koristi u Skupštini Kosova jedan od najgorih primjera diskusije.

"Do sada smo vidjeli da čak i u onim slučajevima kada postoji neka opšta saglasnost za rješavanje problema, jezik koji se koristi često sprečava postizanje kompromisa, što direktno utiče na građane. Svaki skupštinski proces je previše ispolitizovan, previše je partijski i jezik koji koriste razne stranke poput onih na vlasti, poput onih u opoziciji sada i u prošlosti jednostavno generalno podriva demokratsku logiku koju naša zemlja dokazuje", rekao je Hoxha.

Hoxha dodaje da ponašanje poslanika ima direktne posljedice na društvo i dodaje da Skupština Kosova mora da poštuje Etički kodeks i da bi trebalo da postoje direktne kazne za jezik koji se koristi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online