Skandal sa pranjem novca

Ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja mediji u Ljubljani optužuju da je umješan u skandal pranja novca u Sloveniji. Predsjedništvo je pozvalo ambasadora na Kosovo radi pojašnjenja, ali je predsjednica Kosova rekla da vjeruje verziji izvinjenja koju je dao Berishaj. A, opozicija je u ovaj skandal uključila i premijera Kurtija.

Ime ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja nalazi se usred finansijskog skandala koji je preneo jedan ljubljanski medij. Njegovo ime stoji pored lidera Pokreta za slobodu Slovenije Roberta Goloba.

Kako prenosi Planeta TV, protiv slovenačkog političara se vodi međunarodna istraga za nekoliko transakcija koje su slate iz srpske filijale slovenačkog snabdjevača energentima „GEN-I” – kompaniji kosovskog ambasadora „MB konsalting”.

Na osnovu ovog izvještaja, Berishajeva kompanija je dobila 600 hiljada eura koje je postepeno podizala u gotovini i za koje se sumnja da je vratila Golobu, da bi ih potom on uložio u neki od italijanskih fondova koji korisnicima omogućava anonimnost.

Optužbe je negirao ambasador Berishaj.

„Kleveta ne prolazi! Uprkos predizbornoj kampanji u Sloveniji i sinoćnjem obračunu glavnih političkih aktera, g. Janše i g. Goloba, gdje je negiran tekst Tv Planet u vezi sa mojim imenom, od danas moja tužba protiv dotičnog portala otvara put za posljednju reč suda“.

Poslije ove izjave, Predsjedništvo je saopštenjem navelo da je Berishaj pozvan na Kosovo da pruži pojašnjenja i da će zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova biti ocjenjen njegov stav.

Ali predsednica Vjosa Osmani ga je branila.

„Ambasadoru Republike Kosovo vjerujemo, jer je on ambasador naše Republike, kada negira takve optužbe, i naravno da će sva ta pitanja biti upućena pravosuđu. Zatim ćemo svi zajedno sačekati odluku pravosudnih organa prije nego što donesemo zaključke, kako smo ih i čuli“, rekla je Osmani na konferenciji za novinare u petak.

A, u kabinetu premijera su rekli da ih interesuju dokazi a ne tvrdnje.

„Zahtjev za razjašnjenjem istine je uvijek legitiman. Kao Vlada, mi smo odgovorni, ali nas zanima odgovornost za dokazane istine i dokaze, a ne za pretpostavke“, rekao je portparol Vlade, Perparim Kryeziu.

U opozicionoj Demokratskoj stranci u skandal su umješali i premijera Albina Kurtija. Abelard Tahiri je istakao da je šef Vlade koristio Berishaja kao posrednika sa srpskom mafijom radi kupoprodaje struje tokom energetske krize na Kosovu.

„U ovom posljednjem dvogodišnjem periodu, kada je u KEK-u uspostavljeno novo rukovodstvo od strane Vlade Kurti I i nastavljeno sa Vladom Kurti II, oni su sarađivali sa ovom kompanijom, odnosno kompanijom ‘GEN-I’, kao njenom filijalom. U Srbiji su prodavali struju Republici Kosovo i kupovali struju od Republike Kosovo… Ovo je krajnje skandalozno. Dakle, naš ambasador služi kao agent za nekretnine našeg premijera, između njega i srpske energetske mafije“, rekao je šef poslanika PDK.

Martin Berishaj imenovan je za ambasadora u Hrvatskoj, samo četiri mjeseca nakon što mu je predsjednik dodjelio kosovsko državljanstvo, pored crnogorskog koje ima.

Izvor: Koha/Kossev