Kabinet vlade bivšeg premijera Hashima Thaçija je, prema dokumentima koje je objavio portal Shqip, 2011. godine kupio pet prigušivača za 19.000 eura, a tadašnji šef kabineta Abelard Tahiri kazao je da je zahtjev za to došao od jedinice koja se brinula za Thaçijevu bezbjednost, prenosi Insajederi.

U dokumentu se navodi da je sa drugim komadima oružja, kupljeno i pet prigušivača MP 7 A1 u vrijednosti od 19.000 evra.

"Zahtjev je stigao od bezbjednosne jedinice za njihove potrebe. Kada im je završen mandat oružje im je oduzeto", kazao je Tahiri i dodao da oružje koje je on posjedovao nije imalo prigušivače, prenosi dalje Insajederi.



Advokat Fehmije Gashi-Bytyqi ističe da po zakonu niko nema pravo da koristi prigušivače.

"Nikome nije dozvoljeno. oni koji ih koriste ostavljaju prostora da se posumnja na krivično djelo. Koliko znam, to nije dio sporazuma između Ministarstva unutrašnjih poslova i nadležne institucije koja izdaje oružje. Ako se takvo oružje kupi, to odmah pokazuje opasnost i duboki motiv da će na kraju biti počinjeno krivično djelo, bez buke", kazao je Gashi-Bytyqi.

Kako je istakao u takvim slučajevima Tužilaštvo treba da pokrene istragu.

"Smatram da u ovom slučaju Sud može da izrekne kazne ili čak da istraži slučaj zašto postoji oružje sa bešumnom opremom", rekao je advokat.

Portal Shqip je nedavno pisao o tome da su politički saradnici bivšeg premijera Hashima Thaçija bili opremljeni vatrenim oružjem. Među njima su bivši šef kabineta Abelard Tahiri, Bekim Çollaku i Isni Thaçi.

Kako se navodi, pored oružja, kupljeno je bilo i 20.000 metaka.

Izvor: Kosovo Online/Insajderi