Slovenačka televizija Planeta TV prenela je da je ambasador Kosova u Hrvatskoj Martin Berishaj sa svog bankovnog računa u Crnoj Gori prebacio oko 600.000 eura u gotovini predsjedniku Pokreta Sloboda u Sloveniji Robertu Golobu, prenosi Reporteri.

Berishaj je, kako navode, osumnjičen da je bio posrednik između srpske kompanije i slovenačkog političara.

Slovenačka televizija pokazala je da je na račun MB Konsaltinga, registrovanog u Crnoj Gori, od strane srpske kompanije uplaćivano od pet do 50.000 eura svakog mjeseca. Jedini vlasnik MB Konsaltinga, na osnovu službene dokumentacije, je Martin Berishaj.



"Uplate je izvršila srpska filijala GEN (energetska kompanija) privatnoj kompaniji MB Konsalting u Crnoj Gori, sa kojom kompanija GEN ima ugovor za konsalting. Mjesečne uplate su od 5 do 55.000 eura, odnosno ukupno preko pola miliona eura", prenose slovenački mediji.

U podacima o registraciji preduzeća, MB Konsalting, nalazi se isti broj telefona i isti mejl Berishe koji ima u Ministarstvu spoljnih poslova Kosova i na svojoj Facebook stranici.

"Planet TV saznaje da je crnogorsko preduzeće osnovano samo deset dana prije nego što je prvu uplatu izvršila beogradska kompanija GEN", naveli su iz te televizije.

Slovenački medij kaže da je najveću pažnju istražitelja privuklo to što se gotovo 600.000 eura iz kompanije MB Konsuating redovno podiže u gotovini.



"Vlasnik MB Konsaltinga i jedini zaposleni u ovoj kompaniji je Martin Berishaj. On je poreskim organima u Crnoj Gori rekao da je razlog zbog kojeg je podigao gotovinu ugovor koji je imao sa svojom firmom", navode slovenački mediji, pokazujući da je Berishaj sa ličnog računa podigao oko 200.000 eura, a oko 320.000 eura je povukao kao dobit sa poslovnog računa.



Prema riječima izvora, Planet TV prenosi da je novac koji je Berisha podigao, poslao slovenačkom političaru, a on ga je uložio u italijanski fond.

Berishaj je poznat kao veoma blizak prijatelj premijera Kosova Albina Kurtija. Bio je jedan od prvih koji je otišao na proslavu u centralu Samoopredjeljenja, nakon pobjede na prošlogodišnjim izborima, što je odmah nagrađeno imenovanjem za ambasadora Kosova u Hrvatskoj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri