Protiv inicijative

Vlada Kosova održala je sjednicu elektronskim putem na kojoj je usvojila pet odluka i usprotivila se prijedlogu opozicije da se omogući povlačenje sredstava iz Penzionog fonda, prenosi Reporteri.

Kako je istaknuto na sjednici, povlačenje sredstava iz Fonda ne pomaže kategorijama kojima je pomoć najpotrebnija.

"Vlada je dala mišljenje na Nacrt zakona o dopuni i izmjenama Zakona o penzijskim fondovima Kosova, i ne podržava ovu zakonodavnu inicijativu Skupštine Kosova. Vlada Kosova je bliska građanima, da pomogne kroz preraspodjelu, povećanje zaposlenosti, povećanje podrške u socijalnim šemama, za djecu, žene i omladinu, kao i za poljoprivrednike i mala i srednja preduzeća. Povlačenje sredstava iz Fonda ne pomaže kategorijama kojima je potrebna pomoć, jer je procenat njihovog penzionog fonda nizak. Uštedu ne treba zloupotrebljavati i takvu akciju treba smatrati manjkavom“, navedeno je u saopštenju Vlade.

Na istoj sjednici je bilo riječi i o korišćenju zatvora u Gnjilanu za zatvorenike iz Danske, a, kako prenosi Klan Kosova, od predsjednice Vjose Osmani zatraženo je da da ovlašćenje Ministarstvu pravde za korišćenje ovih prostora.

"Usvojena je odluka da se od predsjednice Kosova traži da ovlasti ministra pravde da potpiše Ugovor između Kosova i Kraljevine Danske, da koristi Kazneno-popravni zavod u Gnjilanu, radi izvršenja kazni za danske zatvorenika“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.
 
Izvor: Kosovo online/Reporteri/Klan Kosova