Kosovo mora da djeluje

Šefica Poslaničke grupe Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila kazala je da je Srbija dominantna u mnogim pitanjima, da blokira dogovor, što otežava uspostavljanje reciprociteta za registarske tablice, prenosi Koha.

"U svakoj od specifičnih situacija u kojima Srbija često dominira, problem uspostavljanja reciprociteta je teži ili nemoguć. Ali u istim situacijama i okolnostima, naravno, Kosovo mora da djeluje. Kada je uspostavljen reciprocitet za slobodno kretanje robe bila je situacija sa neprihvatanjem pečata Carine Kosova, koji je sada prihvaćen, ali postoje drugi problemi. Ne postoji trajna odluka na strani  Srbije“, rekla je Kusari-Lila na KTV.

Ona je dodala da je Unmiku odavno istekao mandat.

"Danas je na konferenciji za novinare poslije sjednice Savjeta bezbjednosti o radu Unmika na Kosovu bilo riječi da je njegov mandat odavno istekao", kazala je on.

Ona je istakla i da Beograd stalno pokušava da "otežava život srpskoj zajednici na Kosovu, kao i da utiče na funkcionisanje Kosova".

Dodala je da se "približava kraj intervencije Srbije u mnogim procesima na Kosovu" i da će reciprocitet biti neizbježna akcija i da neprihvatanjem sporazuma sa Kosovom, "Srbija se EU pokazuje da nije zainteresovana za sporazum i napredak".

"Srbija nije usaglasila nijedan predlog dugoročnog rješenja za registarske tablice, a srpska strana takođe nije prihvatila rok od 30 dana da se o tome pozabave dvojica lidera u pregovorima. Sada ostaje da odluku donesu šefovi država, a ta odluka će biti zasnovana na reciprocitetu, ali i odražavajući volju kosovske strane. U ovom periodu moramo da kažemo da nema dogovora o tablicama, Srbija je to blokirala“, kazala je ona.

Prema njenim riječima, o mjerama reciprociteta razgovaraće kabinet premijera Kurtija.

"Reciprocitet je osnova našeg djelovanja. Ovu akciju u bliskoj budućnosti vide i na terenu i druge strateške strane, s obzirom na to da više ne postoji štit iza kojeg Srbija može da sakrije. Napraviće se prelazno rješenje do pronalaska trajnog", kazala je ona.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore