Beznačajna i bez uticaja

Arton Demhasaj, direktor organizacije Qohu, rekao je u intervjuu za Ekonomiju onlajn da je misija UNMIK-a trebalo da bude zatvorena prije izvesnog vremena.

"Mislim da je došlo vrijeme da se zatvori misija UNMIK-a jer je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine i nezavisnost Kosova je priznala većina zemalja u demokratskom svijetu. Dakle, kao misija je nepotrebna na Kosovu. Ali s obzirom na to da je i ona vezana za rezoluciju 1244 i dolazi iz UN, onda je sa naše strane veoma teško zatvoriti takvu misiju. O ovom pitanju odlučuju same UN, pa je na neki način misija UNMIK-a na Kosovu ostala, da tako kažem, beznačajna i bez uticaja i bez moći. Ona ostaje samo neka vrsta nadzornika koji se bavi pitanjem sjevera ili pitanjem manjinskih prava, i nema stvarnu moć", kazao je Demhasaj.

On je napomenuo da Kosovo ne može ništa da uradi po pitanju UNMIK-a, da o ostanku misije odlučuju UN.

Stručnjak za pravna pitanja Mazllum Baraliju za Ekonomiju onlajn kaže da je Kosovo nezavisna država, a da UNMIK na Kosovu nema nikakvu važnost niti pozitivnu političku težinu.

"Svakako je ovo vrijeme već prošlo i iluzoran je napor nekih država koje još uvijek u Savjetu bezbjednosti ne samo da podržavaju već i hvale rad ove zastarele formacije koja nema nikakvu važnost niti pozitivnu političku težinu. Nikakvu ulogu koju proklamuju jer je Kosovo nezavisna država, UNMIK je bio administracija Ujedinjenih nacija tokom tranzicije između oslobođenja Kosova i proglašenja nezavisnosti i izgradnje Republike i države Kosovo. Dakle, ova formacija nužno treba da podigne svijest onih koji su dio Savjeta bezbjednosti, posebno da jednostavno shvate da je to i nepotrebno", rekao je Baraliju.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online