Zamjenik premijera Kosova

Zamjenik premijera Kosova i glavni pregovarač za dijalog sa Beogradom Besnik Bislimi izjavio je da sa Srbijom nije postignut sporazum o registarskim tablicama, prenosi Telegrafi.

"Nažalost nemam dobre vijesti. Naša radna grupa pokušala je da izađe sa prijedlogom koji bi nam danas bio prosljeđen radi rasprave. Na žalost sa srpske strane nema spremnosti za postizanje sporazumao mogućem rješenju u okviru treće tačke sporazuma od 30. septembra", rekao je Bislimi.

On je rekao, kako prenosi Lajmi, da će predsjednici Kosova i Srbije doneti odluku o budućim potezima.

“To je politička odluka koju moraju doneti šefovi država, ali neće biti hitne akcije, sve će biti dobro pripremljeno i dogovoreno sa međunarodnom zajednicom. Sve će biti u funkciji uspostavljanja reda", rekao je Bislimi.

On je dodao da će Kosovo slobodu kretanja tretirati na isti način kao i Srbija.

Rekao je da će za oznake 'KM' biti ponuđena opcija kako bi bile prebačene na "normalne registarske tablice".

Bislimi je rekao i da je Beograd na sastanku pokazao "da ne želi rješenje".

"I danas, kada smo bili suočeni sa gorkom činjenicom da srpska strana ne želi rješenje, pokušavali smo da nađemo prelaznu opciju, prebacujući odgovornost sa radne grupe na glavne pregovarače na prelazni rok od 30 dana, ali Srbija nije bila spremna da sarađuje. Tako da mogu reći da je sporazum o registarskim tablicama ili ideja o postizanju sporazuma o registarskim tablicama završena bez uspjeha", dodao je Bislimi.

Na ovom sastanku glavnih pregovarača Kosova i Srbije, prema njegovim riječima, razgovarano je o nizu pitanja, uključujući i sastanak na visokom nivou, u okviru dijaloga uz posredovanje EU. Takav sastanak je, kako je rekao, možda će biti održan u maju.

"Gospodin Lajčak je veoma zainteresovan da pregovori o opštem sporazumu počnu što je prije moguće i on je danas razgovarao o elementima koji se moraju ispuniti da bi se ovaj sastanak održao, moguće u toku maja mjeseca“, rekao je Bislimi.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vuičić nisu se sastajali od jula prošle godine.
 
Izvor: Telegrafi.com/Kosovoonline