Iskorak u dijalogu

Novinar Idro Seferi u razgovoru za Kosovo onlajn kaže da bi postizanje dogovora o registarskim tablicama predstavljalo iznenađenje i da bi to bio veliki iskorak u dijalogu, ali očekuje da se ukoliko ne dođe do dogovora neće desiti akcije koje bi na bilo koji način uticale na podizanje tenzija jer u ovom trenutku to nikom ne bi odgovaralo.

Seferi kaže da međunarodni zvaničnici apeluju na suzdržanost i da nikome nije u interesu da dođe do nekih novih tenzija.

„Bio bi veliki iskorak u dialogu u ovom trenutku kada bi dobili trajni sporazum o tablicama naročito zato što dugo nije bilo nikakvog pomaka. Imajući u obziru i podizanje tenzija zbog rata u Ukrajini neka takva vijest bi bila veoma značajna i kao signal za cjelokupni napredak dialoga. Međutim, mislim da će to teško ići zato što ne postoje velike opcije. Prva opcija je da Srbija i Kosovo pristanu da mijenjaju svoje registarske tablice, što je prilično zahtjevan poduhvat, ali i sigurno ne toliko prihvatljiv sa obe strane. Tako da druga opcija ostaje da se nastavi još šest mjeseci sa stikerima pa da se u toku pregovora rješava i to pitanje. Svakako bilo bi iznenađenje ako se postigne dogovor u ovom trenutku“, kaže Seferi.

Seferi je mišljenja da "svijetu ne trebaju vesti o tenzijama na sjeveru Kosova iako ne isključuje mogućnost uvođenja reciprociteta ukoliko se u Briselu ne postigne dogovor o registarskim tablicama".

„Mislim da u ovom trenutku su i Kosovo i Srbija pod "prismotrom" sa svih strana. Sa jedne strane imamo podizanje tenzija, pucnjave na policiju koje bi hitno trebali razjasniti zbog cjelokupne situacije, priča o ratu u Ukrajini takođe je uticala, i mislim da u svjetskim vijestima trenutno nema mjesta za incidente na Kosovu. Mislim da se u Prištini ne planira neke akcije na sjeveru ili mjere reciprociteta".

On napominje da su posjete Lajčaka i američkih senatora upravo išle u prilog tome da se smire strasti i da se pregovarači motivišu u cilju postizanja dogovora.

„Posjeta Lajčaka i američkih senatora ide u prilog smirivanju tenzičnih situacija. Svakako, mislim da je jako važno da ne dođe do bilo kakvih incidenata i da se nađe način da se smire strasti. U zapaljivoj situaciji u kojoj se nalazimo je jako lako doći do destabilizacije situacije i očekujem veći angažman od strane Evropske unije i partnera da se eskiviraju eskalacije. Svakako ova runda pregovora će uticati i na to da li ćemo videti susret glavnih pregovarača ili ne u skorije vrijeme“, zaključio je Seferi.

Izvor: Kosovo Online