Nema spremnosti

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi potvrdio je u četvrtak uveče da cjelodnevni sastanci u Briselu nisu rezultirali bilo kakvim dogovorom sa Srbijom, objavio je dopisnik Kohe Augustin Palokaj.

„Ne, nažalost ne mogu da saopštim dobre vijesti. Naša radna grupa je juče ponovo pokušala da izađe sa nacrtom prijedloga koji bi nam danas bio prosljeđen na diskusiju. Nažalost, nema spremnosti srpske strane da dogovorimo moguće rešenje u okviru predviđene treće tačke sporazuma od 30. septembra“, rekao je Bislimi.

Oko 17.30 završeni su sastanci kojima je posredovao evropski komesar za dijalog Miroslav Lajčak, na kojima se razgovaralo o registarskim tablicama i drugim pitanjima.

„Za ovih šest mjeseci imali smo vrlo malo interesovanja sa srpske strane da se pozabavimo zahtjevima predviđenim tačkom 3. Umjesto toga, oni su se bavili marginalnim elementima, koji pokazuju da jednostavno žele da sabotiraju rad radne grupe. I danas, kada smo bili suočeni sa gorkom činjenicom da srpska strana ne želi rješenje, pokušali smo da pronađemo prelaznu opciju, prebacujući odgovornost radne grupe na glavne pregovarače na period od 30 dana. Ni ovdje Srbija nije bila spremna da sarađuje, tako da mogu da kažem da je propala ideja da se postigne dogovor o registarskim tablicama“, dodao je Bislimi.

Privremeni sporazum o registarskim tablicama između Kosova i Srbije ističe u četvrtak uveče (21. aprila).