Brisel

Uoči isteka roka za pronalazak trajnog rješenja o registrakim tablicama za vozila iz Srbije i Kosova, evropski zvaničnici su uputili upozorenje o neophodnosti postizanja dogovora.

"I dalje ih podsjećamo da je hitno potrebno pronaći zajednički jezik. To će zahtjevati političku fleksibilnost i kompromis. Ne možemo da čekamo jer neka od pitanja zahtjevaju hitnu akciju sa naše strane", poručila je Elsa Fenet, šefica odjeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj Službi za spoljnu akciju.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije će se u četvrtak sastati odvojeno sa glavnim pregovaračima iz Kosova i Srbije, Besnikom Bislimijem i Petrom Petkovićem u posljednjem nastojanju da postigne dogovor o registarskim tablicama.

Za sada je jedino izvesno da će se Lajčak odvojeno sastati sa sagovornicima iz Kosova i Srbije. Ako dođe do takozvane trilaterale, odnosno susreta sve trojice, to bi bila naznaka da strane približavaju stajališta te da je je dogovor moguć.

U četvrtak 21. aprila ističe vremenski rok za pronalazak rješenja u skladu za dogovorom koji je posredstvom Lajčaka postignut 30. septembra prosle godine a koji je doveo do deesklaacije situacije na sjeveru Kosova.

Radne grupe u kojoj učestvuju eksperti iz EU, Srbije i Kosova su se redovno sastajali od 21. oktobra kako bi izašli sa mogućim rješenjima, a koje potom bi dobila politički pečat.

Radne grupe su održale posljednji sastanak u sredu 20. aprila, dan uoči isteka roka. Miroslav Lajčak je potvrdio da su grupe pripremile prijedloge te da ostaje na glavnim pregovaračima da se usaglase oko zajedničkog rješenja.

U septembru 2021. godine Vlada Kosova je uvela mjere reciprociteta za vozila iz Srbije koja ulaze na Kosovo. Prema tim mjerama, svi koji upravljaju vozilima sa registarskim oznakama gradova iz Srbije moraju te tablice da zamjene sa probnim koje važe 60 dana i koštaju pet eura.

Do tada su građani Kosova, koji su imali RKS tablice (Republika Kosovo), deceniju unazad plaćali oko pet eura probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije, koje su važile 60 dana.

Odluka je izazvala pogoršanje bezbjednosne situacije na sjeveru Kosova, nakon čega je u septembru prošle godine dogovoreno da se uvede "režim naljepnica", kao privremena mjera dok se ne pronađe trajno rješenje.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, Brisel