Izvještaj za 2021.

Institucije Kosova su i dalje slabe, a raširena korupcija je izazvala duboko nepovjerenje javnosti u vladu, dok je vladavina prava inhibirana miješanjem izvršne vlasti u sudstvo, navodi se u izvještaju organizacije Freedom house, "Nacije u tranziciji", u dijelu koji se odnosi na korupciju. Ističe se i da glavne političke ličnosti na Kosovu, uključujući bivšeg predsjednika Hashima Thaçija i bivšeg premijera Ramusha Haradinaja, imaju veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom na visokom nivou.

Korupcija i zarobljavanje države su, kako se navodi, široko rasprostranjeni, a institucionalni okvir za borbu protiv njih je slab.

"Mandati četiri glavna kosovska tijela za borbu protiv korupcije se preklapaju i oni imaju poteškoća da koordiniraju svoje napore. Vlasti su pokazale malu posvećenost procesuiranju korupcije na visokom nivou, a kada se procesuiraju najviši zvaničnici, presude su rijetke", piše u izvještaju.

Tokom 2021. godine, kako se dodaje, novoizabrana vlada Albina Kurtija je sprovodila nekoliko reformi usmerenih na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, administracija se obavezala na uspostavljanje novih mehanizama sudske provjere i predložila izradu nacrta zakona koji bi omogućili vladi da konfiskuje "neopravdano stečenu imovinu".

Glavne političke ličnosti na Kosovu, uključujući bivšeg predsjednika Hashima Thaçija i bivšeg premijera Ramusha Haradinaja, imaju veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom na visokom nivou, koji igraju moćnu ulogu u politici i uticali su na postavljanje ključnih lidera.

Freedom house ocjenjuje da političko miješanje u pravosuđe ostaje problem, a da rasprostranjena korupcija u pravosuđu negativno utiče na nezavisnost.

Dodaje se da ograničenja resursa i nedostatak kvalifikovanih sudija ometaju rad pravosuđa, a da je Kurtijeva vlada 2021. osnovala radnu grupu za stvaranje mehanizma sudske provere i da su razgovori ostali u toku do kraja godine.

Upozorava se da su tužioci i sudovi i dalje podložni političkom miješanju i korupciji moćnih političkih i poslovnih elita, što narušava pravilan proces.

"Iako zakon kaže da optuženi ne bi trebalo da budu pritvoreni prije suđenja osim ako postoji vjerovatnoća da će pobeći ili manipulisati dokazima, sudije često nalažu da se osumnjičeni pritvore bez razloga. Dugi pritvori prije suđenja su uobičajeni zbog neefikasnosti pravosuđa i ograničenja resursa", navodi Freedom house.

U izvještaju, u kojem se navodi da je Kosovo zabilježelio napredak u demokratskom upravljanju, piše da Kosovo održava kredibilne i relativno dobro vođene izbore, ali i ocjenjuje da korupcija i klijentelizam često pritiskaju izbore birača tokom izbora, a da moćni poslovni ljudi na Kosovu mogu uticati na političke izbore svojih zaposlenih.

Navodi se da Srbija nastavlja da utiče na platformu Srpske liste, kao i na političke izbore etničkih Srba uopšte.

Upozorava se da se novinari na Kosovu suočavaju sa ozbiljnim pritiskom i rizikuju da budu napadnuti u vezi sa njihovim izvještavanjem.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri