Različiti stavovi

Ekonomisti imaju različite stavove oko toga da li treba da se dozvoli povlačenje dijela novca iz Penzionog fonda (Trust) kako bi se ublažile posljedice poskupljenja proizvoda na Kosovu, ideji kojoj se protivi premijer Albin Kurti, prenosi Ekonomija onlajn.

Kurti je ranije rekao da je protiv povlačenja dijela novca iz Penzionog fonda ocjenjujući da to ne riješava problem građana, a ekonomista Erton Bega smatra tu izjavu "mudrom", jer bi, prema njegovim riječima, takva odluka imala negativne posljedice po buduće generacije i nanela bi štetu korisnicima fonda.

Bega smatra da ako bi povlačenje sredstava iz Penzionog fonda bilo dozvoljeno, da bi to imalo kontraefekat i da bi bilo praćeno daljim poskupljenjema.

"Povlačenje sredstava iz Penzionog fondova u ovom trenutku kada se privreda suočava sa visokim rastom cijena imalo bi suprotan efekat na privredu, jer bi uticalo na dalji rast cijena. Dakle, premijerov komentar se može smatrati ispravnim", rekao je Bega.
 
Bivši dekan Ekonomskog fakulteta Musa Limani, međutim, kaže da bi vlada trebalo da dozvoli korišćenje određene sume novca iz Penzionog fonda.

Prema njegovim riječima, imovina Penzionog fonda nije zajednička, već individualna štednja, tako da niko nema pravo, a ni vlada da sprečava štediše da koriste svoja sredstva u ovoj kriznoj situaciji.

"Odluke koje donosi vlada su nezavisne odluke i u njenoj su nadležnosti. S obzirom na visok nivo cijena i niske prihode, mislim da je to loša odluka, ne odgovara socijalnim prilikama u kojima se nalazi stanovništvo Kosova i ne odgovara na tešku socijalno-ekonomsku situaciju sa kojom se građani  suočavaju", rekao je Limani.
 
Naglasio je da sa ekonomske, moralne i socijalne tačke gledišta niko nema pravo, a ni vlada da sprečava štediše da koriste ta sredstva u ovoj kriznoj situaciji.

"Ovu odluku je vlada morala da obrazloži i da nađe alternativu za rješavanje aktuelnog problema", naveo je Limani.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online