Stručnjak za bezbjednost

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi izjavio je da je Policija Kosova ugrožena nelegalnim strukturama koje podržava Srbija i da nedavni napadi na sjeveru Kosova pokazuju da kriminalne strukture podržane iz Srbije nastavljaju da vrše pritisak i napade na pripadnike Policije Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim riječima, napadi na Policiju Kosova uslijedili su nakon djelovanja Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova u nadgledanju i kontroli tog dijela, kao i u sprečavanju trgovine ljudima, organizovanog kriminala i korupcije.

Podsjetivši da je bilo četiri napada u roku od dva, tri dana, Ibishi je naveo da to pokazuje da se ugrožava Policija Kosova kao, kako je rekao, jedna od najosjetljivijih bezbjednosnih struktura koja ima zadatak da nadgleda i kontroliše prelaze.

Ibishi kaže da Vlada Kosova zatvara ilegalne puteve snabdjevanja koje je, dodaje, Srbija koristila za razne vrste trgovine.

"Vlada radi svoj posao i postavila je logističku bazu na sjeveru Kosova. Zatvorila je rute snabdjevanja ilegalnim putevima", rekao je Ibishi.
 
Govoreći o kontingentu koji je prije nekoliko dana stigao iz Ujedinjenog Kraljevstva, on je naveo da je ta zemlja prisutna sa snagama u okviru NATO i da je dužna da ih podrži borbenom opremom i logistikom.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je prisutno sa snagama unutar NATO-a i ima dužnost da ih podrži i borbenom i logističkom opremom. Pitanje samog Kfora je povećanje i ljudskih i oružanih sposobnosti", rekao je Ibishi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online