Slučajevi i u školskim objektima

Ismet Koca, poručnik Policije Kosova, izjavio je da je pristup narkoticima na nacionalnom nivou zabrinjavajući.

On je rekao da su Priština, Prizren, Peć i Južna Mitrovica opštine u kojima ima najviše maloljetnika koji upotrebljavaju narkotike.

"Generalno, mogu reći da je pristup narkoticima zabrinjavajuć na nacionalnom nivou, s obzirom na to veliki broj stanovništva u velikim centrima. Uglavnom mogu da pomenem poslije Prištine, pošto je ona glavni grad, i neke od centara, kao što su: Prizren, Peć ili Mitrovica. Ovo su vjerovatno neki od centara koje najviše posjećuju ljudi koji upotrebljavaju narkotike“, rekao je on.

Poručnik Koca je dodao da prema statistici ima slučajeva da su maloljetnici konzumirali narkotike u školskim objektima, piše "Betimi për Drejtësi".

"Određeni broj njih unutar školske zgrade, neki u školskim dvorištima ili prostorima i slučajevi koji su se desili van školskog perimetra. Tačnije, ako govorimo o ovoj godini, imamo ukupno 81 slučaj. Dok, dalje u 2019. godini, imamo ukupno 47 slučajeva koji su se desili, od toga 7 slučajeva koji su se desili u okviru školske zgrade, zatim 28 slučajeva u blizini škola, odnosno oko, u dvorištu ili u drugoj blizini škole i 12 slučajeva koji su se desili van školskog dvorišta, na 350 metara udaljenosti od škole.

Za 2020. prijavili smo 21 slučaj. Od toga su dva u školskoj zgradi, zatim imamo 12 predmeta u prostorijama škole, a 7 slučajeva na obodu od 350 metara van škola.

U 2021. godini imamo ukupno 20 prijavljenih slučajeva. Od toga 7 u školskim zgradama, 10 u školskim prostorima i 3 van škole na obodima od 350 metara. U 2022. godini, do ovog trenutka, imali smo ukupno 13 slučaja, dva slučaja su unutar školske zgrade, dok je 7 slučajeva u dvorištima ili školskim zgradama i četiri  slučaja na periferiji škola, tj. u obodu od 350 metara“, rekao je Koca.