Tenderomanija se nastavlja

Predsjednik poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri, poslanica te stranke Eliza Hoxha i član Predsjedništva Bernard Nikaj optužili su Ministarstvo za infrastrukturu da je koruptivnim radnjama zloupotrebilo oko devet miliona eura poreskih obveznika kroz 42 ugovora o kojima je pregovaralo to Ministarstvo, prenosi Ekonomija onlajn.

Tahiri je naveo da je riječ o krivičnom djelu kojim treba da se pozabavi Specijalno tužilaštvo Kosova, kao i da ta stranka priprema krivične prijave protiv odgovornih.

On je rekao da je od 22. marta 2021. godine, odnosno od prvog dana vlade Albina Kurtija, do 7. aprila ove godine, Ministarstvo za infrastrukturu zloupotrebljavalo novac poreskih obveznika kroz proceduru dodele ugovora "ispod stola", odnosno mimo procedura.

"Ministarstvo predvođeno Liburnom Aliuom i njegovim zamjenikom Hysenom Durmishijem je za godinu dana potpisalo je ukupno 42 ugovora za dopunske radove, koji nisu prošli kroz redovne procedure nabavki. U ovom koruptivnom poduhvatu, naši timovi pravnika i ekonomista su identifikovali značajan broj prekršaja, koji ne samo da krše odredbe zakona, već predstavljaju otvorenu koruptivnu radnju i čisto krivično djelo, a koje treba da tretira i Specijalno tužilaštvo Kosovo", rekao je on.

Tahiri je naveo da u Ministarstvu za infrastrukturu nisu postojali procedure nabavki, već tenderi bez propisanih procedura.

Poslanica PDK Eliza Hoxha tvrdi je Ministarstvo za infrastrukturu kršilo Zakon o javnim nabavkama i da je 90 odsto zaključenih ugovora premašilo vrednost ugovora, nanevši štetu kosovskom budžetu za 10 odsto vrijednosti osnovnih ugovora.

Ona je naglasila da je većinu tih ugovora potpisao zamjenik ministra Hysen Durmishi, dok važeći zakon to ne predviđa.

Član Predsjedništva PDK Bernar Nikaj rekao da je to "superafera" Kurtijeve vlade, u kojoj je vlast "ispod stola" zloupotrebila oko devet miliona eura.

"Imamo posla sa čistim fenomenom tenderomanije. Još gore, manija tendera bez otvorenih tenderskih procesa i procedura. Utvrđeni prekršaji i zloupotreba javnog novca u ovom slučaju predstavljaju čisto krivično djelo i na osnovu toga ćemo za svakog uključenog aktera pripremiti krivičnu prijavu", rekao je Nikaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online