Predsjednik Skupštine

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca govorio je danas o napadima na pripadnike Policije Kosova na sjeveru.

Istakao je da takvi napadi imaju za cilj destabilizaciju Kosova, kako bi se ruska invazija na Ukrajinu proširila na druge dijelove Evrope.

Prema njegovim riječima, ovi napadi na Policiju Kosova su u interesu ruskog predsjednika, Vladimira Putina, da sukob proširi i na druge zemlje.

„Provokacije su jasne, ovi napadi su nepodnošljivi, dolaze iz struktura koje su direktno povezane sa Srbijom, jer Srbija uvijek ima interes da destabilizuje Kosovo i služi kao platforma da Rusija rat koji je pokrenula prije više od mjesec dana na Ukrajinu, sada proširi i u drugim delovima Evrope“, kazao je.

„Dakle, ovi napadi koji se dešavaju na Policiju Kosova pokazuju i koliko Srbija zavisi od Rusije… Dakle, u Putinovom je interesu da se sukob proširi na druge zemlje i ja tumačim da napadi na Policiju Kosova imaju motiv da rat i destabilizacija izbiju i u drugim dijelovima Evrope“, rekao je Konjufca.

Napade na sjeveru danas tokom dana prokomentarisao je i premijer Kosova, Albin Kurti, koji ih je nazvao „terorističkim“ i da su imali za cilj „ubijanje policajaca“.

Izvor: Gazeta Express/Kossev