Opozicija protiv

Opozicija neće sazvati sjednicu Skupštine povodom slučaja bivšeg švicarskog senatora Dicku Martyju jer bi taj potez predstavljao miješanje u predmete kojima se bavi Specijalni sud, prenosi Reporteri.

Prema riječima poslanika Demokratske partije Kosova Hajdara Beqe, institucije nisu zainteresovane da se bave ovim pitanjem.

"Mislim da je to institucionalna odgovornost. Nismo vidjeli ni riječ ministra pravde, nismo vidjeli ni riječ premijera. Vjerujem da u ovom slučaju oni nisu zainteresovani da se bave ovim pitanjem. Demokratska partija Kosova će se uskoro oglasiti u vezi sa ovim slučajem. Mislim da je veoma važno da Kosovo ima stav u ovom slučaju, jer znamo kakvu je štetu Kosovu napravio Dick Marty sa izvještajem koji je fabrikovao Beograd koji sada pokušava da ga ubije. Vidi se da je došlo do pogodbe između njega i Srbije“, rekao je on.

Na pitanje da li će sazvati sjednicu parlamenta o slučaju Dicku Martyju, poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj kaže da bi time trebalo da se pozabavi šef vlade.

"Šefovi vlada moraju da se pozabave ovim pitanjem, jer su zbog tvrdnji Dicka Martyja podignute optužnice protiv vođa OVK. Institucije Kosova, premijer i predsjednik bi trebalo ovu zabrinutost da podignu na više nivoe", rekla je ona.

S druge strane, Ehat Miftaraj sa Kosovskog pravnog instituta kaže da bi Kosovo trebalo da alarmira međunarodnu javnost o ovom pitanju.

"Smatram da premijer, ministar spoljnih poslova sa posebnim akcentom, naši ambasadori u Evropi i drugim zemljama svijeta, treba da pokrenu ovo pitanje i informišu različite zemlje, u cilju što većeg alarmiranja međunarodne javnosti u vezi sa ovim događajem“, rekao je Miftaraj.

On smatra da bi Kosovo ipak trebalo da sačeka zvanične informacije švajcarske države u vezi sa tim slučajem.

"Skupština Kosova ne bi trebalo da bude prava adresa, jer bi se to moglo smatrati miješanjem u predmete koji se nalaze u Specijalnom sudu ili drugim institucijama koje ne bi bile primjerene javnosti Kosova“, navodi Mifteraj.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je zatražila od kosovskih bezbjednosnih službi da prikupe podatke od švicarskih vlasti o prijetnjama Dicku Martyju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri