Neozbiljnost

Predsjednik Sindikata policije Imer Zeqiri izrazio je zabrinutost zbog nedavnih hapšenja policajaca na graničnim prijelazima pod sumnjom za zloupotrebu službenog položaja i korupciju i kazao da Policijski inspektorat Kosova akciju hapšenja treba da sprovede tek nakon što prikupi sve neophodne dokaze, prenosi Ekonomija onlajn.

"Sindikat policije je zabrinut povodom hapšenja, jer ne zna se ima li dovoljno dokaza za opravdanu sumnju. Policijski inspektorat Kosova povodom hapšenja svih ovih policajaca je posljednja mjera i najozbiljnija mjera, ne samo za policajce, već i za građane. Hapšenje je dio gdje mora postojati dovoljan i osnovni dokaz sa osnovanom sumnjom da je zaista izvršeno krivično djelo za koje se navodi ili u ovom slučaju tvrdi PIK", kazao je Zeqiri.

On je dodao da je u posljednja dva slučaja većina uhapšenih puštena na slobodu u skladu sa zakonom i zamolio Inspektorat da ne hapsi policajce pred medijima, dodajući da to stvara lošu sliku o policiji.

"Imamo posljednja dva slučaja da su policajci uhapšeni na granici, u prvom slučaju 48 policajaca, njih 20 je po postupku pušteno i vraćeno kući. U drugom slučaju uhapšeno je 26 policajaca, a njih 14 pušteno je i nalazi se kod kuće. Način hapšenja koji je viđen pred medijima bio je kao da je uhapšen neki kriminalac. Nisu bili opasni i nisu imali šanse da pobjegnu da bi hapšenje bilo tako spektakularno. Mi kao Sindikat tražimo od Inspektorata Kosova da ne pravi spektakl i hapsi policajce pred kamerama. Ovakvim postupcima stvara se loša slika o Policiji", kazao je Zeqiri.

On je dodao da Policijski inspektorat Kosova ne treba da pravi spektakl od hapšenja policajaca.

"Mi kao Sindikat policije protivimo se načinu postupanja Policijskog inspektorata prilikom hapšenja policijskih službenika. Uniforma je država tako da ovdje moramo biti oprezni. To je integritet same države. U većini slučajeva pokazalo se da su policajci nevini. Treba da da shvatimo kolika je mrlja na jednom ili više policajaca kada je vijest da je uhapšen zbog zloupotrebe i da ga poslije nekog vremena sud proglasi nevinim bez dovoljno dokaza i vraća se na svoje službene dužnosti. Hapšenje policajca je uvijek vijest, ali nikada nije vijest kada ga proglase nevinim i kada se vrati dužnost", istakao je Zeqiri.

Zeqiri je kazdodao da je uvjeren da policija nije pod uticajem politike i da ostaje institucija od najvećeg povjerenja građana.

"Vjerujem da je policijska institucija i dalje najpouzdanija institucija i da kao grupa policija nije pod političkim uticajem. To može biti individualno, kako u krivičnim djelima, tako i po uticaju", naveo je Zeqiri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online