Inflacija

Ekonomski stručnjaci pozivaju vladu da preduzme mjere za smanjenje stope inflacije, koja je u odnosu na isti period prošle godine porasla za 10%.

Oni kažu da je u slučajevima kada se Kosovo suočava sa ovakvom krizom potrebna intervencija vlade kako bi se revidirala fiskalna politika za osnovne proizvode.

Stopa inflacije za period mart 2021 - mart 2022 povećana je za 10%.

Ekspert za ekonomska pitanja Erton Bega rekao je za Radio Kosova da vlada treba da preduzme mjere za smanjenje inflacije.

On je istako da su, sagledavajući situaciju nakon izbijanja rata u Ukrajini, zemlje u regionu, ali i u Evropi preduzele fiskalne mjere za stvaranje bezbjednosti na tržištu, dok se na Kosovu tako nešto nije desilo.

"Cijena je porasla u lancu snabdjevanja, ali odraz cijene na policama je kombinovani rast kao rezultat sukoba u Ukrajini i zloupotrebe od strane spekulativnih preduzeća, koja u takvim krizama imaju za cilj da profitiraju podižući cijenu više nego što je postavljeno u lancu snabdjevanja. Vlada treba da preispita sve fiskalne politike o esencijalnim proizvodima žitarice, ulje, mlijeko, jer naša država nije prepoznala u posljednjih 15 godina toliki rast cijena", rekao je on.
  
Bega je naglasio da, ako se Kosovo suočava sa ekonomskom krizom, potrebna je državna intervencija.

Predsednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini rekao da to što se kasni sa preduzimanjem ovih mjera ne znači da ne može ništa da uradi po tom pitanju.

"Vlada treba da promoviše razvojne politike, da se osvrne na reformu privremenih fiskalnih politika i da smanji privremene. Revizija fiskalne politike znači smanjenje poreske politike u smislu koji su druge zemlje učinile u osnovnim stavkama hrane i energije“, rekao je on.

Shahini je rekao da će vlada, ako nema sredstava da pomogne, morati da dozvoli povlačenje dijela Penzionog fonda do 20 odsto, čime bi se na lokalnom tržištu stavilo u promet oko 400 miliona euvra.