Bivši poslanik PDK

Bivši poslanik PDK Nait Hasani izjavio je da bi kosovske institucije trebalo da zahtjevaju krivičnu odgovornost Srbije, na osnovu tvrdnji nekadašnjeg izvjestioca Savjeta Evrope Dicka Martyja da mu određeni krugovi iz srpskih bezbednosnih službi prete smrću, prenosi Telegrafi.

On je rekao da bi ubistvo Dicka Martyja bilo katastrofalno za Kosovo i Albance uopšte na Balkanu i da Martyjev slučaj pokazuje opasnost za destibalizaciju Kosova.

Marty je ranije rekao da pretnja smrću "izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obavještajnih službi" koje su, kako navodi, tražile od plaćenih ubica iz podzemlja da ga likvidiraju kako bi "bacili krivicu na Albance sa Kosova", a Hasani navodi da je Srbija kao država "uvijek koristila zločinačke metode da optužuje Albance".

"Slučaj Dicka Martyja trebalo bi da bude snažan signal vladi države Kosovo da reaguje kao država i da podnese krivičnu prijavu protiv Srbije kao države", kaže Hasani.

Prema njegovim riječima, izjava Dicka Martyja jasno pokazuje kako su pravljeni planovi da se Kosovo ugrozi "preko kriminalnih grupa koje Srbija ima u vlasništvu BIA".

"Srbija je već i zbog rata Ukrajine sa Rusijom dobila najbolje mogućnosti u svoju korist da otvara sukobe i stvara političke okolnosti na Balkanu koje bi uticale na državne interese Kosova, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i čitavog regiona. Danas vidimo Srbiju protiv EU i koja Rusiji nije uvela sankcije kao sve zemlje EU, ali je u ovom trenutku i naoružana oružjem od strane Kine", rekao je Hasani i naveo da to pokazuje "agresivnu i savezničku" ulogu Srbije "kao gotovo oružje za eksplozije na Balkanu pod ruskom komandom".

Smatra da bi izbijanje sukoba na Kosovu imalo fatalne posljedice po narod Kosova zbog ograničenja naoružanja i malog broja pripadnika KBS.

"Vlada Kosova hitno treba da izdvoji budžet za jačanje vojske kupovinom naoružanja od saveznika i povećanjem broja vojnika sposobnih za odbranu po standardima NATO", rekao je Hasani.

Na pitanje o tome kako će pretnje koje je dobio Dick Marty uticati na tok suđenja bivšim čelnicima OVK u Specijalnom sudu, Haseni je naveo da se u Hagu više ne sudi Hashimu Thaçiju i drugima, već da se sudi Kosovu.

"Danas, poslije slučaja Dicka Maryija, moramo razumijeti svrhu suda, koji nije stvoren da riješava pojedinačne slučajeve, već da optužuje Kosovo kao zločinačku državu i zločinački poduhvat našeg oslobodilačkog rata", rekao je Hasani, koji je svojevremeno glasao protiv osnivanja Specijalnog suda.

Marty je autor izvještaja koji je Savet Evrope usvojio 2010. godine o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i bio je osnov za osnivanje Specijalnog suda u Hagu pred kojim su za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, između ostalih, optužene bivše vođe OVK, a Hasani kaže da je taj izvještaj od početka bio skandalozan i kao takav veoma pristrasan u navodima o trgovini organima od strane pripadnika OVK.

"Slučaj Dicka Martyja pokazuje opasnost od raspada Kosova kao države. Ovaj sud se neće baviti pojedinačnim slučajevima, to bi svi trebalo da znaju, možda pojedini pojedinci idu tamo da svjedoče, ali oni su nebitni u poređenju sa namerom Tužilaštva zemalja poput Rusije sa saveznicima da Kosovo bude proglašeno zločinačkom državom i procedurama za počinje raspad Kosova kao države", kaže Hasani.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi